Annonse

Når vi bygger nytt hus, så er kjøkkenet det rommet som vi bruker mest tid på å planlegge nøye til minste detalj. Dagens kjøkken skal ofte være stilrene og moderne med funksjonelle løsninger og plass til mange. Det velges smarte løsninger og skreddersydde kjøkkeninnredninger til en hver stil og hjem.

Hvem: Ann Elin Eriksen Sørøy

Bosted: Stol, Karmøy

Bloggen: www.annelinsoroy.no

Detaljene og fargene på et kjøkken er det som skaper uttrykket på hvilken stil du ønsker å få frem. Det er utrolig mange smarte og stilfulle kjøkken rundt i de tusener hjem nå og ingenting ser ut til å være umulig å få til.

Vi bruker mye penger til oppussing av våre hjem her i Norge og kjøkkenet er det rommet som er mest kostbart å bytte ut. Men det er ikke alltid at en må bytte ut hele kjøkkenet! Det er nemlig ofte små grep som skal til for å gjøre det nytt.

I mitt prosjekt «kjøkken på budsjett»  ønsker jeg å gi dere ideer og inspirasjon til hva som kan gjøres uten å bytte ut alt.

Jeg har lenge drømt om å bytte ut kjøkkenet, men det har rett og slett blitt for dyrt for oss akkurat nå. Så da satte jeg meg ned en kveld og begynte å planlegge og se nye muligheter med kjøkkenet. Jeg ønsket et klassisk og stilrent kjøkken, med innslag av det industrielle og rustikke. Jeg hadde stort fokus på fargene!

Kjøkkenet vårt er ikke så stort og det er lav takhøyde. Men siden vi har en åpen løsning ned til stuen, virker det ikke så lite likevel. Når det er en åpen løsning som dette så må alt ha en sammenheng i stil, samt at farger må stemme sammen. For å få takhøyden til å virke høyere så valgte jeg å male paneltaket hvitt. Det ble stor forandring, samt at rommet også virker lysere og lettere.

Jeg valgte også å ta bort overskapene på høyre side av rommet. Disse har jeg aldri vært fornøyd med, og jeg har fått en følelse av at de «kommer imot meg». Jeg brukte aldri benkeplaten under her for å tilberede mat. Jeg valgte å beholde to av skapdørene og byttet disse ut med to glassdører på motsatt side over vasken. Da ble det et mye mer ryddig uttrykk og det ble finere å se opp på kjøkkenet fra stuen.

Etter å ha tatt bort disse skapene, så satte vi opp hvite «jernbane» fliser med fasett slipt kant og koksgrå fugemasse for å få en industriell vri. Så ble kjøkkeninnredningen malt i en delikat gråfarge «Duskey Roubaix» E4.05.55 som har en «touch» av rosa skjær i seg. Den passer perfekt til valget av farge på veggen i kjøkkenkroken som også ble rosa «Våkne» D4.04.71. (all maling og koder er fra Nordsjø Norge Ide & Design, Ibo Raglamyr)

Med disse fargene holder jeg meg innenfor trender og tendensene for 2018 og de passer i sammen med de fleste nyanser.

Hyllene som er kommet opp på flisveggen er fra Ikea og malt i samme farge som kjøkkeninnredningen. Malingen som er brukt på kjøkkeninnredning og hyller er ultra matt, men overflaten er likevel glatt å ta på. Veldig fin, det er lett å vaske bort flekker og den er slitesterk. Her er det viktig med god rengjøring av alle flater og et godt lag med heftgrunning, før en setter i gang å male. Disse hyllene på veggen skal nå bli min nye oppbevaringsplass og samtidig være dekor. Lampene som er montert over her er perfekte både i stil og gjør nyttig lys på arbeidsbenken under. Lampene er fra Rydens og Mesterlys på Åkrehamn.

Vi byttet også ut alle håndtak med svarte fra Ikea på kjøkkeninnredningen og blandebatteriet i blank messing skaffet jeg på nettet fra utlandet til en «billig peng».  Dette er viktige elementer og detaljer som skaper hele stilen og uttrykket som ønskes å få frem. Hvis jeg ønsker, så kan jeg ta bort de svarte håndtakene og bytte ut disse med nye i blank messing av samme type på Ikea. Og «vips» så har jeg et nytt kjøkken!

Benkeplaten var det jeg var mest usikker på i prosjektet mitt, og jeg håpet at jeg kunne slippe å bytte denne. For da ville det raskt bli kostbart med det samme. Så her har jeg rett og slett prøvd meg litt frem. Jeg har vasket og avfettet benkeplaten nøye, samt gått over med sandpapir. Benkeplaten er av Respatex så det er ikke mulig å slipe overflaten så mye. Men etterpå så har jeg malt med 2 strøk matt Bengalakk og 3 strøk med gulv-maling «Diamond Floor» fra Nordsjø Norge i samme hvitfarge «klassisk hvit» som gulvene. Dette ser ut til å fungere utmerket! Malingen er veldig hard og ga en fin matt finish, samt at jeg har fått testet ut slite-styrken på gulvene fra før. Jeg fikk også en fin ny oppvaskkum i hvit kompositt fra Ikea. Da går benkeplate og vasken i ett og det ser ryddig og rent ut.

Vi har ikke byttet ut så mye mer her på kjøkkenet og beholdt spisesofa, stolene, spisebordet i rekved og lamper. Det som er nytt er litt puter i deilig støvet rosa, blomster potte og litt fint servise i keramikk. Så jeg vil kunne si at dette ble et billig prosjekt på lavt budsjett, og jeg er så fornøyd med resultatet.

Tilbake til 80-tallet

Hjemme hos oss har fargene stort fokus. De skal stemme fra rom til rom og skape en helhet. Fargene for 2018 gjenspeiler de vi har sett tidligere på 1980-tallet. Vi husker godt rosa og lilla toner, samt også striper, sirkler og lekne mønster. Fargekoder blir valgt ut etter tendenser innen motebransjen, teknologien og arkitekturen rundt om i hele verden. Eksperter fra flere land sitter sammen og drøfter og utvikler fargekoder etter disse tendensene som skjer rundt i verden. Så får vi leke oss med de utroligste og vakreste farger. Vi kommer til å se mye rosa, lilla, brunt, sterkere blå toner, grønt og terracotta. Alle farger skal enten være helt skarpe eller helt støv farget slik at vi får lyst å ta og føle på veggene vi maler. De skal være innbydende, rolige og snille. Så kan vi også ha «»lekne farger innimellom og overraskelser i form av store sirkler og striper eller stolben i «sjokkfarger». Mal og gjerne taket ditt i annet en hvit og dører, møbler og lister i samme farge som veggen, det er utrolig fint. Vi er tilbake til mye farger igjen og det ser ut til at alle farger nå passer sammen på en eller annen måte.

Annonse