Annonse
Går det an å bli forelsket i et hus? Spør du Marianne Lassesen fra Haugesund vil hun utvilsomt svare et ubetinget ja på det spørsmålet. For hennes kjærlighetshistorie til sveitservillaen i Holmegata 50 på Bakarøya i Haugesund startet for lenge siden.

Historien går tilbake til den gang hun leide en leilighet i Langgata på Bakarøya på 90-tallet og hver dag spaserte forbi den vakre ærverdige boligen. Marianne forteller at hun flere ganger tok seg i å drømme at hun bodde i huset. Hun syntes huset så ut som Bakarøy sitt svar på Englagård – huset som vi kjenner fra de svenske filmene med det samme navnet.

Nå slipper hun å drømme lenger. I fjor vinter ble huset lagt ut for salg, og Marianne ble eier av den verneverdige sveitservillaen. Et stort prosjekt for ei singel mamma med to tenåringer i hus. Noen uttrykte også sin bekymring for prosjektet hun hadde tatt på seg. Sikkert fordi de vet at hun ikke er en særlig “handywoman”. Kanskje ikke helt praktisk med tanke på at den verneverdige boligen fra 1896 virkelig trengte en kjærlig hånd.

Renovering
Nye vinduer var et av de første prosjektene hun tok tak i. Husmorvinduene som var satt inn i løpet av årenes løp var klare for utskifting. Det samme gjaldt en del av kledningen.

– Takk for at det finnes dyktige håndverkere der ute som kan dette med renovering. Takk også for at Haugesund har en meget behjelpelig byantikvar i Trygve Eriksen som har gitt oss god veiledning. Jeg må rette en stor takk til byggmester Nils Anders Eide som har gjort en fantastisk jobb med huset. Ikke bare har han skiftet kledning og satt inn nye vinduer. Han har også laget de samme utskjæringene på pynteborden som er på resten av huset. I tillegg har vi skiftet takrennene og fått tilbake buen i front. Resultatet er vi veldig fornøyd med og huset har virkelig fått det løftet det fortjente, sier Marianne.

Huset ble opprinnelig bygget i 1896 og ble i 1902 flyttet til Holmegata 50 fra en annen tomt noe som ikke var uvanlig på denne tiden. I 1912 ble boligen bygget om til en sveitservilla.

– Jeg har satt meg inn i historien til huset og har oversikt på hvem som har bodd her opp igjennom disse 120 årene. Huset har vært lenge i Monclair Larsen slekten sin eie, forteller hun.

Engler i hus
Stilen inne er eklektisk og helt annerledes enn da Marianne og familien bodde i atriumhuset på Fjellmyr som de flyttet fra. At humanetikeren Marianne har latt 20 engler få flytte inn, er med på å understreke at vi befinner oss i en englagård. Her er også krystallamper et must.

– Nips og pynteting hører hjemme her. Jeg prøver å ha en miks av nytt og gammelt, men prøver å la stilen inne gjenspeile at dette er en gammel bolig. Så nå hender det støtt og stadig at jeg handler på antikvariat og på nettauksjoner som selger antikviteter. Samtidig ønsker vi jo ikke å bo i et museum og har både moderne kjøkken og bad, sier Marianne.

Sammen med datteren Marielle, sønnen André, hunden og katten nyter hun den gode stemningen huset byr på og ikke minst den flotte velstelte hagen.

– Her må jeg innrømme at jeg har kommet til dekket bord – for hagen var allerede vakker da vi overtok eiendommen. Men vi prøver å følge opp med blomster i potter, luke bedene og klippe plenen med jevne mellomrom. Favorittplassen en deilig sommerdag er uten tvil under pergolaen som var her da vi flyttet inn, sier hun.

Drømmeslottet
Når du kjøper en eldre bolig som i tillegg er verneverdig, må du virkelig stille livet inn på en ny kanal. For oppdraget med å passe på en slik bolig, vil egentlig aldri ta slutt. Og en må trives å være underveis og i en prosess.

– Det blir nesten som en livsstil og da hjelper det å ha en stor dose kjærlighet for prosjektet. Englagård har blitt det jeg håpet på. Jeg pleier å spøke med at jeg har fått det slottet jeg drømte om – nå mangler bare prinsen, smiler hun.

5 tips når en kjøper et verneverdig hus:

1) Ha med fagkyndige snekkere på visning før et evt. kjøp.

2) Prioriter hva som bør rehabiliteres / føres tilbake til opprinnelig stand.

3) Kontakt byantikvar for dialog og eksperthjelp. Her kan du få mange gode råd og veiledning. Ikke begynn å pusse opp før du har fått godkjent dette hos byantikvar. Det er regler her som du må forholde deg til.

4) Bruk kompetente/fagkyndige snekkere som har erfaring med gamle hus. Sjekk også det elektriske!

5) Alt trenger ikke fikses med en gang. Tenk langsiktig og ta litt om gangen. Kjøper du et verneverdig hus følger det med et visst ansvar. Ta vare på det! 

Hvem gjorde hva:
Kjøkken: Ikea
Bad: Kvik Baderomsinnredning
Nye vinduer: Vikeså Trevare. Satt inn av byggmester Nils Andres Eide
Ny kledning / pyntebord rundt huset og litt takarbeid: Byggmester Nils Anders Eide
Utvendig malearbeid 2016: Vindafjord Vaske og Malertjenester
Sliping / lakking av parkett i første etasje: Gulvleggeren, Tom Gaard Langøen
Innvendig malearbeid: Meg selv
Elektrisk arbeid: Tøgersen Elektro
Levering av takrenner: 123 Tak
Møbler stue: Bohus Vikse Møbler og Skeidar
Antikviteter: Unni Tønnesen

Annonse