Annonse

Byantikvar i Haugesund Trygve Eriksen jr. opplyser at opprinnelig var Holmegata 50 et ganske enkelt hus bygget på ukjent sted på 1800-tallet. Det ble flyttet til dagens tomt på Bakarøy (Hasseløy) i 1902 og satt opp i tidstypisk sveitserstil.

I 1912 ble det påkostet en ganske omfattende ombygning og fikk dagens særpregede utseende med buet hjørne, tårn osv. Han legger til at på Bakarøy var villamessige eiendommer som dette den gang uvanlig. Siden har huset gjennomgått flere mindre endringer. Blant annet fikk huset nye vinduer uten sprosser i 1966.

– Resultatet så langt er svært bra og er et godt vitnesbyrd om en huseier som bryr seg. Marianne Lassesen virker å ha tatt grundig tak i huset med god forståelse for husets arkitektur slik det var i 1902 og 1912. Utvendig virker både hus og eiendom nå godt vedlikeholdt og gir hele nabolaget et løft. Det mest i øyenfallende grepet er likevel at vinduene på gatefasaden mot øst og delvis sørfasaden er tilbakeført til opprinnelig stiluttrykk. Dette arbeidet er helt forbilledlig utført av byggmester Nils Eide. Det fine vinduslistverket er kopi av original på huset, sier Trygve Eriksen.

Byantikvaren har ansvar for å ser til at de eldre bygningsmiljøene i og rundt sentrum ivaretas best mulig. Han følger også opp ulike arbeider på kommunens egne bevaringsverdige bygninger, ikke minst på Vibrandsøy.

Skal du legge om skifertaket?

Byantikvar Trygve Eriksen benytter anledningen til å tipse eiere av bevaringsverdige hus i Haugesund om at det finnes støtteordninger om en skal legge om skifertaket. Han ber huseiere ta kontakt med han for nærmere informasjon om Norsk Kulturminnefonds støtteordning. Søknadsfristen er 1. november.

Annonse