Annonse

Trenger du litt inspirasjon til hvordan du kan få en vakker hage om høsten, eller hvordan vårens flotteste hager kan forberedes? Høstprogrammene i hagelagene på Haugalandet ser på begge deler.

Forbered våren
Grunnlaget for en spennende vårhage blir lagt på høsten, bokstavelig talt i form av løk. Vi på Haugalandet er heldige som kan legge løk så lenge det er frostfritt ute, enten det er i bakken eller i krukker. Jo lenger du drøyer løkleggingen desto større sjanse er det for å gjøre gode kjøp av løk på de lokale hagesentrene, men samtidig er det selvsagt en fare for at godbitene blir utsolgt. Tulipaner, narsisser som påskeliljer og pinseliljer, allium, krokus, scilla, perleblomster, snøklokker. Det finnes så mye å velge mellom, enten du vil fylle opp bedene med tulipaner og påskeliljer eller plenen med mindre tidligblomstrende løker. Apropos snøklokker. Visste du at grunnen for at du kanskje ikke lykkes med disse vakre, hvite klokkene er at løkene ikke liker å tørke? Det vil si at den aller beste måten å fylle plenen opp med snøklokker er å dele tuer du allerede har og plante med det samme, eller å få tuer med løk av noen du kjenner. Tørr løk som kjøpes er vanskelig å få til å overleve, husk i tilfellet på å kjøpe den med en gang den kommer i salg og plant så kjapt du kan. Du kan også sjekke med hagesenteret om de selger snøklokkeløk i jord.

Du kan lære mer om vårblomstrende løk av Anne Tafjord-Kirkebø som kommer på besøk til Haugesund hagelag, eller fra Søstrene Lye som tar turen fra Etne for å holde foredrag i Tysvær hagelag, begge i oktober. Søstrene Lye vil også snakke om høstkrukker.

Den vakre høsten
Og vi vil jo gjerne ha både fine høstkrukker og planter som blomstrer helt inn i vinteren. Formann i Rogaland Hageselskap, Ole Geir Skjæveland kommer i september til Haugesund for å snakke om nettopp høsthagen, og Asle Serigstad fra Mesterhagen Karmsund drar inn til Suldal for å snakke om høststauder, men allerede i august kan du lære hvordan få en duftende og vakker høsthage i Tysvær hagelag. Noen tips om en vakker høsthage kan en helt sikkert plukke opp under Vindafjords hagevandring hos Ola Apeland og Else Eikemo også. Husk at de aller fleste møter og hagevandringer er åpen for alle. Hagelagenes medlemmer går ofte på besøk til hverandre, og om du ikke er medlem i noe hagelag er du som regel velkommen allikevel.

Aktiviteter i lokale hagelag høsten 2017
Norsk Hageselskap har bortimot 25.000 medlemmer over hele landet, 19 fylkesavdelinger og 350 hagelag, og er utgiver av landets største hageblad, Norsk Hagetidend. Nesten 3000 av medlemmene bor i Rogaland, og vårt distrikt har mange hagelag som arrangerer hyggelige og nyttige sammenkomster for hageinteresserte. De aller fleste arrangementene er åpne for alle uansett om en er medlem eller ikke. Her finner du en foreløpig oversikt for høsten. Sjekk din lokale avis når datoen nærmer seg, det aktuelle hagelagets facebookside, eller gå inn på www.hageselskapet.no for mer informasjon, det kan være påmelding til noen av arrangementene.

Haugesund

27.08. Hagevandring med tips om Klipping av vintergrønne planter v/Inga Kivijärvi

12.09. Høst i hagen v/Ole Geir Skjæveland

17.10. Hvordan lykkes med tulipaner og andre løkvekster v/Anne Tafjord-Kirkebø

14.11. Julemøte med julekranser

v/Kari Nygård og Irene Jacobsen fra Barbeinthagen

Karmøy

25.09. Vinterstell v/Hettervik

27.11. Julemøte og juledekorasjoner

v/Evy Thompson fra Futura Blomster

Tysvær
28.08. Duftende vakker høsthage

25.09. Gode smaker fra hage og skog

v/Anne Kjersti og Vidar Aarhus

23.10. Høstkrukker og vårens løk

v/Kari Anne og Marlene fra Søstrene Lye

20.11. Adventspynt v/Anne Grethe

fra Isvik Blomster

Vindafjord

31.08. Hagevandring hos Ola S. Apeland

28.09. Den kreative hagen

v/Solfrid Wannberg

26.10. Orkideer, kaktus og sukkulenter

v/Olga Johnsen

Suldal
20.09. Høststauder v/Asle Serigstad

fra Mesterhagen Karmsund

24.10. Oppdag Madeira

v/Ole Geir Skjæveland

23.11. Juleblomster

Sveio

28.08. Sopptur m/godkjent kontrollør

18.09. Druedyrking på Stord

Annonse