Annonse

Tekst: Liv Alsaker Sande • Foto: Karoline Vedøy

Du har ikke vært mange minuttene inne i Galleri Albertine på Bakarøy i Haugesund, før du skjønner at du befinner deg i et helt spesielt hus. Det 120 år gamle tårnhuset oser av sjarme og historie og har takket være Abbi og Bjarne Vandeskog  fått den kjærligheten og behandlingen det så sårt trengte. Det karakteristiske hjørnehuset i sveitserstil inneholder galleri, psykologpraksis  to leiligheter og har et av byens vakreste inngangsparti.

Hvem: Abbi M. Vandeskog og Bjarne Vandeskog
Hva: Renovert hjørnehus fra 1897
Hvor: Bakarøy i Haugesund

Gulvene kan godt være litt skeive. Trappene får beholde sin patina. Når du befinner deg i et 120 år gammelt hus, skal levd liv merkes, mener Abbi M. Vandeskog. Hun veksler på å drive Galleri Albertine, lage keramikk og drive Losgaten Psykologtjenester. Losgaten 34 må være det perfekte stedet å drive både som keramiker og psykolog.

– Jeg trives godt med den kombinasjonen. Galleriet har åpent torsdag, fredag og lørdag, og jeg liker vekslingen mellom  å jobbe som psykolog og produsere keramikk, sier Abbi M. Vandeskog som har oppkalt galleriet etter sin mormor  og tippoldemor.

–  Albertine var navnet på dem begge, men mormor ble kalt for Abbi. Og det er henne jeg er oppkalt etter. Så da jeg skulle finne et passende navn på galleriet bare måtte det bli Galleri Albertine, sier hun. I galleriet selger hun sin egenproduserte keramikk under navnet Abbi M. Design. Hun bruker hvit steingodsleire og har spesialisert seg på hånddreide dekorative bruksgjenstander som kopper, skåler og vaser i moderne design og farger. Innimellom arrangerer hun kunstutstillinger med arbeider av andre lokale kunstnere i galleriet.

Bevart mye
Losgaten 34 har i årenes løp vært hjemmet til flere familier på Bakarøy i Haugesund.  Det har også vært både frukt- og tobakksbutikk og bakeri i huset.

– Det hender folk får tårer i øynene når de kommer inn. For til tross for at vi har endret og pusset opp, kjenner de seg igjen. Mange husker godt når det var butikk og bakeri. Målet vårt har vært å i størst mulig grad beholde planløsningen. Vi har  bevart alle tak, listverk, doble og enkle fyllingsdører.  I første etasje var gulvene imidlertid utslitt etter over hundre års tråkk. I andre etasje måtte også nye gulv legges for å isolere mellom etasjene. Alle nye gulv er i heltre furu som er beiset og lakket, og har samme dimensjoner som opprinnelig. I tillegg har vi oppgradert alt av rør og det elektriske anlegget i boligen, forteller Abbi M. Vandeskog.

Alle vinduer i fasadene er beholdt og blitt møysommelig restaurert av Bjarne. Flere steder i innredningen er det satt inn gamle vinduer mellom ulike rom for å få inn mer lys , men også skape en koselig stemning og et spennende interiør.

– Vinduene  hentet vi fra et gammelt hus i sentrum som skulle rives. En fin måte å gi nytt liv til gamle vinduer og samtidig få inn mer lys i de ulike rommene, sier hun.

Det er i dag to leiligheter i Losgaten 34. Den ene blir leid ut, mens Abbi og mannen bor i 2. etasje. Leiligheten deres er personlig innredet med arvemøbler og en fin miks av nytt og gammelt. Her er det persiske tepper på gulvene, mange grønne planter og orientalske detaljer hentet fra reiser og opphold i utlandet.

Fra New Zealand til Haugesund
Det var i 2012 at Abbi M. og Bjarne Vandeskog flyttet fra New Zealand tilbake til Haugesund. Etter 10 år med jobb og studier i dette spennende landet, var tiden kommet for å finne seg en plass å bo i Abbis hjemby. Boligen i Losgaten på Bakarøy hadde stått tom i fem år og vært for salg i to år da de fikk tilslaget. Det en gang så ærverdige og stolte tårnhuset fra 1897 var i dårlig forfatning, og Abbi og mannen måtte den første tiden bo et annet sted. Etter hvert kunne de flytte inn i den ene leiligheten i boligen og bo der mens de renoverte og pusset opp galleriet, psykologpraksisen og boligen i 2. etasje.  Losgaten 34 er deres fjerde restaureringsprosjekt. Til og med under deres ti år lange opphold på New Zealand har de rukket å pusse opp to gamle hus. Før det hadde de allerede ett  renoveringsprosjekt i Haugesund på samvittigheten.

– Det begynte med en gigantisk opprydning og mangfoldige kubikkmeter med boss som måtte fraktes vekk. Så var det bare til å finne frem  slegge, sag og verktøykasse og sette i gang. Fordelen med å vært gjennom dette før, er alle erfaringene vi har gjort oss og referanser vi har til flinke lokale håndverkere. Men det som etter hvert kom for en dag, var den solide prisstigningen som hadde skjedd her i landet de ti årene vi bodde i utlandet, smiler hun.

Flere prosjekter på gang
De tre stuene ligger på rekke og rad. En Chesterfield-sofa har fått hedersplassen i den ene stuen. I den midtre stuen står ikeasofaen som fulgte med i flyttelasset både til og fra New Zealand. I spisestuen ser vi en lekker rokokkosofa som de overtok etter en av naboene på øya.

– Vi trives godt i nabolaget og det hender vi  blir gitt gamle bygningsdeler fra naboer og kjente. Mange har uttrykt at de er glade for at vi har tatt vare på hjørnehuset og sier at restaureringen har løftet bomiljøet her. Det er mye kjekkere å se på et velstelt gammel  hus enn en sliten og dårlig vedlikeholdt bolig som skriker etter restaurering, sier hun.

De har så vidt kommet i gang å restaurere loftet og er i tenkeboksen hvordan de skal utnytte kjelleren på beste mulig måte. Siden fasaden på boligen er verneverdig, skjer restaureringen i  samarbeid med kommunens antikvariske rådgiver.

– Vi har flere ideer for bakhagen, så her har vi flere spennende prosjekter på gang. Noe som er midt i blinken for oss, smiler Abbi M. Vandeskog.

Fakta Galleri Albertine
Galleri Albertine i Losgaten 34 på Bakarøy i Haugesund ble åpnet av Abbi M. Vandeskog i 2014. Her selger hun håndlaget keramikk fra sitt eget verksted  og holder også utstillinger med andre lokale kunstnere. Galleriet har faste åpningstider torsdag og fredag fra kl. 15 til 18 og lørdag fra kl. 12 til 15.

Facebook: GalleriAlbertine
Instagram: @albertinebakaroy
www.abbimdesign.no

Tårnhus i Haugesund 
Fra slutten av 1800-tallet ble det bygget flere tårnhus i Haugesund. Arkitekt Einar Halleland står bak mange av tårnhusene og er også arkitekten bak hjørnehuset i Losgaten 34.  I følge Karmsund Folkemuseum finnes det omtrent 70 tårnhus fra denne perioden i Haugesund.

Hvem gjorde hva?
Arkitekt: Einar Halleland
Renoveringsplanlegging og design: Abbi og Bjarne Vandeskog
Baderomsdesign/løsninger: Abbi og Bjarne Vandeskog
Kjøkken: IKEA
Elektriske arbeider: Frøyland Elektro v/Sverre Wiestad
Tekstiler, tapeter og maling: Strandgaten Maling, Fargerike, Inside interiør
Rørleggerarbeid: Geir Sirnes
Rehabilitering av to 13 m høye piper, muring av peiser: Tor Gismarvik
Peiser: Varmefag, Bygnes Bygg AS
Opparbeidelse uteområde: Abbi og Bjarne Vandeskog

Annonse