Annonse

[heading style=”subheader”]Huldrefjøset til Kristbjørg Rasmussen på Alvegården i Haugesund må være byens mest originale selskapslokaler. I det gamle fjøset finner du en god blanding av antikviteter, snurrepiperier og brukskunst – kreativt komponert av huseieren selv. Et egendesignet kjøkken det ikke finnes maken til. Alvegården har også et lite gjestehus med plass til seks gjester. [/heading]

elvegard-1

Foto: David Haavik

Det gamle fjøset på gården like ved Vangen i Haugesund var til nedfalls, og Kristbjørg Rasmussen var usikker på hva hun skulle gjøre med det. Traktoren var parkert der, men ellers var det lite i bruk. Da datteren til Kristbjørg gikk i gang å planlegge et bryllup på gården, ble det satt fart i planene om å sette i stand det gamle fjøset. Det tok fire år å sette i stand fjøset og gjestehuset. Kristbjørg har gjort det meste av restaureringsarbeidet selv.

– Jeg trives godt å jobbe alene. Da blir det jo på min måte. Arbeidet har skjedd etter innfallsmetoden, og jeg har faktisk ikke hatt noen tegninger å gå etter. Jeg har lang erfaring fra restaureringsarbeidet på hovedhuset på gården og dette har kommet godt til nytte i disse prosjektene, sier Kristbjørg som kan se tilbake på lange arbeidsdager og tunge løft.

Hun er stolt av å være i mål – samtidig som hun allerede har mange planer for videreutvikling av Alvegården. Siden våren 2016 har hun leid ut Huldrefjøset til ulike typer selskaper. Dette er et flott sted for barnedåp, bryllup, konfirmasjoner og andre store dager. Her har det allerede vært høstmarked, julemarked, barnematkurs med Margit Vea og andre kurs og foredrag. I hovedstuen kan det dekkes til 35 personer og her er også kjøkkenet med alt utstyret som trengs for å stelle i stand til fest. Kristbjørg som har mange års erfaring som astrolog, har terapirommet i Huldrefjøset.

elvegard-20

elvegard-3

Gårdsmuseum

Du må lete godt om du skal finne noen nye ting i Huldrefjøset. Her er de fleste tingene hentet på gården som har sin opprinnelse fra 1870. Kristbjørg har stilt ut alle de gamle redskapene på gården i et lite gårdsmuseum. For å renovere fjøset har hun brukt materialer som enten allerede var på gården eller kjørt trær hentet fra hagen til sagbruket på Støle for å få materialer.

Det var plankegolv med jord under i deler av fjøset, så det første hun gjorde var å få støpt nytt betonggolv.Deretter ble de gamle fjølene lagt tilbake på plass igjen.I hele fjøset ser vi trær som er hentet fra hagen. Hun har felt og barket hvert av dem og samlet trærne i klynger rundt omkring i fjøset. Dette gir det hele et naturlig og røft preg – muligens et sted hobbiter, tusser og troll ville likt seg?

– Jeg vil gjerne bidra til at folk får en inspirerende opplevelse og gjerne litt magi i hverdagen.Så det er ikke uten grunn at jeg synes Huldrefjøset og Alvegården var passende navn, smiler Kristbjørg.

elvegard-9-1

Gjenbruksraid

De dørene og vinduene som ikke stammer fra gården, har hun hentet ulike steder i distriktet. Kristbjørg er ofte ute på gjenbruksraid i bilen sin med tilhengeren på slep og har fått forsyne seg fra flere boliger som skal rives. Kjøkkenfrontene ble hentet på denne måten.

– Like før riving fikk jeg lov til å se om jeg fant noe av interesse. Jeg kom da over noen skapdører i tre med fine håndtak på. Disse ble delt i to og deretter monterte jeg dem utenpå oppvaskmaskinen og kjøleskapet på kjøkkenet i Huldrefjøset, forteller hun.

Utleie i gjestehuset

Gjestehuset på gården er renovert og byr på overnatting til seks personer. Her er det to soverom med 3 senger og i tillegg er det felles oppholdsrom, bad og kjøkken. Det hele er innredet i gammel stil, men med wi fi anlegg og moderne kjøkkenfasiliteter. Et perfekt sted for grupper og idrettslag som besøker byen og som trenger et rimelig sted å bo.

– Vi er godt i gang å leie ut gjestehuset og har blant annet annonse på Visit Haugesund sine nettsider. Jeg har fått gode tilbakemeldinger om at dette er et fint sted å overnatte. Ikke minst setter folk pris på den gunstige beliggenheten like ved idrettsanleggene og flotte turløyper utenfor stuedøren, sier Kristbjørg.

elvegard-5

Bryllup i hagen?

Det er lenge siden Kristbjørg og familien la ned selve gårdsdriften, og etter det har det vært gartneri og andre prosjekter på gården.

– Jeg liker godt å arbeide og utvikle nye prosjekter. Og har du en gammel gård er det alltid noe å ta seg til. Målet mitt videre er å bygge opp en økologisk kjøkkenhage, sette i stand hagedammen og renovere det gamle lyshuset som har stått her siden begynnelsen av 1889. Den ble faktisk kjøpt av en av gårdens første eiere på verdensutstillingen i Paris og fraktet med båt til Haugesund. Når lysthuset er klar for bruk igjen, blir det kanskje også vielser i hagen, smiler Kristbjørg.

Annonse