Annonse

Ikke rart Caroline Smedsvig har varme følelser for Ask. Hun beskriver prosessen med å utvikle spisestuebenken som et litt kort, kranglete svangerskap, men der tiden etter fødselen i februar har bydd på store muligheter og mye oppmerksomhet. Drømmen er å spre benken til andre interiørelskere verden over. Men først designer hun en serie parkmøbler for Wee Marine. 

Bilder fra: Caroline Smedsvig

– Ask er jo alt for fin til kun å forbli en prototype, sier Caroline Smedsvig og flirer mens hun ser bort på den stramme toseteren plassert i barndomshjemmet i Haugesund.

– I dette yrket er det nødt til å være en solid drøm i bunn. For som designer av møbler og interiør må en virkelig ut å selge ideene sine og da nytter det ikke å stå med luen i hånden, smiler 24-åringen som står bak firmaet Smedsa Interior Design.

Hun har stilt ut Ask på store design og møbelmesser i både Stockholm og New York.

– To utrolig store opplevelser å få med seg, og en flott erfaring for en ung designerspire. Jeg fikk mange gode tilbakemeldinger på Ask, men foreløpig er det ingen som har bestemt seg for å sette spisestuebenken i produksjon. Så Ask er fremledes ledig på markedet, sier hun.

Hyttekonsulent

Designeren og masterstudenten har siden hun begynte på Kunst- og designhøgskolen i Bergen, designet ulike møbler og ting. Foruten Ask har det blitt en krakk, lamper,  et kakefat, et olivenfat, diverse dekorasjoner og dessuten lager hun en del grafiske produkter og 3D-tegninger. Hun fascineres av den lyse nordiske stilen. Lyst tre og produkter som Ask der en også bruker tekstiler av høy kvalitet. Gjennom firmaet sitt Smedsa er hun også i gang å designe utemøbler i et samarbeid med Wee Marine i Wee Gruppen.

– Jeg har kontor i det gamle søsterhjemmet i Haugesund. Siden jeg er masterstudent i Bergen også – blir det en del pendling mellom byene. Jeg har flest kontakter og oppdrag her i Haugesund-området akkurat nå, sier hun.

Vi Bygger Nytt treffer henne i barndomshjemmet i Haugesund. Der er hun fullt i gang med å planlegge hytteprosjektet til sine foreldre på Erve i Ålfjorden. Hun har fått frie tøyler av foreldrene til å ta de fleste valgene sammen med arkitekt Camilla Thorsen fra Berge Sag. Hun har laget moodboards som gjør at hytteprosjektet sikres en helhet i hver minste detalj, i samråd med foreldrenes ønsker. Et drømmeoppdrag for interiørarkitekten og designeren.

– Det er svært lærerikt for meg å få følge et prosjekt fra a til å, sammen med andre fagfolk. Jeg er svært takknemlig for at mine foreldre har gitt meg såpass fri tøyler, samtidig som vi hele veien har hatt tett dialog i forhold til deres behov og ønsker. Det er tross alt deres hytte, og som interiørarkitekt er det viktig for meg at kunden sitter igjen med et resultat som lever opp til deres ønsker og forventinger. Det er mange valg som skal tas i en stor byggeprosess, og jeg forstår at dette kan være frustrerende og forvirrende i perioder når store valg skal tas. De har vært takknemlige for å ha meg så tett på prosessen for å være den som setter standpunkt når de selv har følt seg rådville.  Jeg er sikker på at de vil bli veldig fornøyd med sluttresultatet om seks måneder, smiler hun.

Designer utemøbler

Caroline Smedsvig gikk på interiørlinjen ved Haugaland videregående skole. Mens hun var elev i Haugesund, jobbet hun også på Indesign, noe som gav henne et dypt innblikk i ulike designere og møbeldesign. Hun arbeidet også for Arkitektfirmaet Knut Kolstø i Haugesund, før hun satte kursen for Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

– Dette er utvilsomt viktige erfaringer for meg som absolutt har preget uttrykket mitt og mine ferdigheter, sier hun.

Da Åge Wee i Wee Marine kom over Caroline Smedsvigs bilder av Ask, kastet han seg over telefonen. Nå skal masterstudenten være med i utviklingen av en helt ny serie ute- og parkmøbler med produksjonsadresse i Kina. Smedsvig har allerede levert flere utkast til den nye parkserien og  oppdragsgiverne Wee Marine og det kinesiske selskapet Sinortek er nå godt i gang med prosessen.

– Dette er et prosjekt det er veldig spennende å få være en del av. Vi snakker om en serie som i hovedsak består av utebenker og bord, med hovedfokus på parker, båthavner, hoteller og liknende arenaer. Dette skal være solide produkter som tåler å stå ute over mange år. Jeg har fått lov til å leke meg med linjer og skapt et design jeg mener skiller seg ut og som passer godt med robuste materialer. Dette er et veldig spennende oppdrag som også har åpnet nye dører for meg som designer, sier Caroline Smedsvig.

Designerens 3 favoritter

Det norse merket Kaibosh er et eyewear merke som tilbyr vakkert design til revolusjonerende priser. De mener at folk fortjener å eie mer enn ett par briller, og at de skulle mikse og matche avhengig av humør, antrekk og anledning.

Slettvoll lanserte nylig en serie møbler i eksklusiv nubuck hud i sin nye kolleksjon. Det fine med hud er at det blir finere med tiden – garantert et møbel som får leve i flere generasjoner!

Nylig lanserte IKEA sin første sykkel, Sladda. Den har vunnet designprisen Red Dot Design Award, og ble kåret til «Best of the Best» i kategorien banebrytende design. Bysykkelen har 25-årsgaranti, og koster i underkant av 5.000,-. Og ja – de kommer flatpakket!

Annonse