Annonse

[heading style=”subheader”]De brukte 14 timer på å sette opp mikrohuset. Huset kom i elementer, og målet er at det neste gang skal gå enda raskere. Bli med inn i mikrohuset som for tiden er utstilt i Haugesund sentrum. Muligens fremtidens type hus?[/heading]

Tekst og foto: Liv Alsaker Sande

img_8254

Vi ønsker å bo enkelt. Vi ønsker å bo komfortabelt. Men hvem har sagt at lykken er å fylle opp hjemmene våre med masse ting, klær og møbler?  Mikrohusets “mor” Kirsti Sveindal, arkitekten bak inkubatorbedriften Start Microhousing i Validé Haugesundregionen,  er ikke i tvil om at livskvaliteten vår blir større om vi er omgitt av mindre ting og bor på mindre areal. Hun har stor tro på at den enkle bomåten, såkalt “simple living”, vil bli enda mer populær med årene. Ved å sette opp mikrohus kan tre familier dele en tomt og bo praktisk og funksjonelt i et tun. Studenten kan kjøpe sin egen bolig istedenfor å leie. Her kan generasjoner bo tett i tett og ta vare på hverandre. Mikrohus gjør det mulig for enda flere å oppfylle drømmen om å flytte inn i en flunkende ny bolig – uten å betale seg i hjel og leve med meget høye kostnader. Mikrohusene vil også fungere ypperlig som fritidsboliger.

– I Norge er vi bortskjemt med mye areal og lave energikostnader. Dette har ført til store boliger, spredt over store areal. Denne utviklingen kan ikke fortsette da dette gir unødvendig slitasje på våre omgivelser. Et mikrohus legger opp til mindre materialbruk, mindre driftskostnader, mindre vedlikehold, mindre oppvarmingsbehov, mindre vannforbruk og færre gjenstander. Å bo kompakt gir ikke minsket livskvalitet – snarere tvert i mot, sier Kirsti Sveindal som fikk besøk av mange interesserte da hun åpnet dørene til visningsboligen.

img_8224

Maksimalt utnyttet

Mikrohusene er innredet med mange smarte løsninger. Kunsten er å utnytte alle hulrom. I mikrohuset har til og med toalettrullene sin faste nisje. På den ene veggen finner en alle nødvendige funksjoner til kjøkkenet, hyller og lagring. Her er en stige som kan skyves mellom hemsen og hyllene, slik at enkelt kommer seg opp i høyden.

– Vi har valgt å ha det høyt under taket for å slippe inn mest mulig lys. Dessuten gir takhøyden muligheter for å utnytte hemsene som ekstra oppholdsrom eller soverom. Vi har også valgt å ha takvinduer i mikrohuset for å slippe inn ekstra mye dagslys, sier Sveindal.

Mikrohusene tilfredstiller kravene i TEK 10. Boarealet i mikrohuset i Haugesund er 60 kvm og huset har ett soverom, kjøkken i åpen løsning med stuen, to hemser og ett bad. Også en 2 kvm isolert bod ved inngangen følger med. Om arealet er begrenset, er til gjengjeld standarden høy. Her er det flott parkett med fiskebeinsmønster på alle gulv, mens taket er dekket av dekorative trespiler som står i flott kontrast til de hvite veggene. Prislappen på boligen som står utstilt i Haugesund sentrum er ca. 1,5 million kroner.

img_8231

img_8245

Klar for produksjon

Mikrohuset som står utstilt i Haraldsgaten er en prototype og visningsbolig og Sveindal er klar for å trykke på produksjonsknappen så snart bestillingene kommer inn. Hun er i dialog med Husbanken og har fått signaler om at boligene kan bli godkjent for husbankfinansiering. Det er Optimal Bygg & Interiør som bygger og setter boligen sammen. Mikrohuset kan en få i forskjellige størrelser – fra xs til xl. Fra 15 kvm opptil 100 kvm. De største husene er også tilrettelagt for bevegelseshemmede og vil bli levert uten terskler. Skyvedører skiller soverommet og baderommet fra resten av boligen – ellers er alt i åpen løsning. Boligene leveres med en spesialdesignet våtromsboks. Integrert utstyr og smarte løsninger gjør at alle hulrom nyttes. Baderomsmodulene produseres i sin helhet på fabrikk og løftes på plass ved montering. Terrasser kan en bestille på mål utenom. Boligene er klare til å tas i bruk umiddelbart.

– Vi garanterer levering innen 3 måneder etter kontraktsinngåelse. Dette forutsetter at byggetillatelsen er godkjent og fundamenter er i henhold til våre beskrivelser, sier Sveindal.

img_8269

Sjakk 

Huset som er utstilt i Haugesund sentrum, har også fått et hyggelig uterom levert av Komplett utemiljø og det er blant annet malt sjakkmønster på asfalten som folk inviteres til å spille på. Det er bare til å banke på døra til arkitekten som har kontor i mikrohuset for å låne de kjempestore sjakkbrikkene.

– På den måten bidrar også mikrohuset til å skape litt mer levende sentrum, noe jeg også brenner for, sier Kirsti Sveindal.

Annonse