Annonse

[heading style=”subheader”]Til sjeldnere vekster som dukker opp, til varmere om hjertet blir Ola S. Apeland og Else Eikemo som driver Raglamyr Hagesenter.[/heading]

Tekst: Liv Alsaker Sande

Foto: Liv Alsaker Sande og Hageland

For når et ektepar som begge er lidenskape-lig opptatt av hage og vekster driver et hage-senter, vil det garantert dukke opp spennende og eksotiske varer i butikken. Som importerte fullvokste trær fra Italia. Familietrær fra Kinsarvik med flere sorter epler på. Trær med eksotiske frukter på.

Den botaniske trenden dominerer både inne og ute. Vi satser på det spesielle og helt unike også når vi handler til hagen. Et eksotisk tre som gir hagen særpreg. Kanskje en japansk lønn? Eller en vakker blåregn? Vi anlegger vår egen kjøkkenhage, sår og planter tomater, agurk, sukkererter og amerikanske blåbær. Og vi vil forsyne oss av frukt og bær i hagen. Vi dyrker frem våre egne sitroner, vindruer og appelsiner. Og vi ønsker hagesentre som kan gi oss alt vi trenger til hagen og uterommet – inkludert møblene.

– Ambisjonen er å satse så kortreist som mulig. Derfor får vi store deler av varene fra Eikeskog Gartneri på Apeland i Tysvær, Sunnhordland Planteskule i Sveio og frukttrær fra Jåstad Planteskule i Kinsarvik. Vi får også mye varer fra mange produsenter rundt omkring i landet, i tillegg til at vi får en del varer fra Danmark, Holland, Tyskland og Italia sier Apeland.

_MG_2861

Italienske trær

I Pistoia, som er i nærheten av Firenze i Italia har Apeland avtale med en leverandør som har spesialisert seg på å levere fullvokste trær og busker fra mange ulike produsenter. Japanske lønner. Blåregn. Oliventrær. Sjeldne typer som Apeland og kona importerer til Norge. Trær som koster flere tusen kroner i utsalg.

– Disse trærne blir rett og slett håndplukket av Else og meg. Dette er fullvokste trær for dem som er på jakt etter noe helt spesielt til hagen sin. Interessen for slike trær er faktisk ganske stor, og vi har absolutt truffet en nisje der, sier Ola S. Apeland som har vært lenge i hagebransjen – i tillegg til å være kommunepolitiker for Høyre og varaordfører i Tysvær.

 

Hageelskere

Etter mange år i hagebransjen satset han og kona for seg selv og gikk inn i Hageland-kjeden. Mens Ola er utdannet anleggsgartn-er, er kona Else produksjonsgartner. Da de åpnet Raglamyr Hagesenter 31. oktober 2013, var ambisjonen at hagesenteret deres skulle bli en klar nummer to i omsetning på Haugalandet, ved siden av en større landsdekkende kjede. Det målet ble nådd første driftsåret, og nå er målet å vokse videre.

– Attraktiv beliggenhet, stort utvalg av varer og ikke minst flinke folk er nok hovedgrunnen. Dessuten har vi en langt større bredde i sortimentet, i tillegg til et stort utvalg av møbler og tilbehør til uterommet. Ved å være en del av Hageland-kjeden er vi konkurransedyktige på pris på både utemøbler og planter, sier Apeland.

Både han og kona elsker å drive på med hagearbeid og har selv en stor, helt unik hage ved hjemmet sitt på Rønnevik i Tysvær. Og denne hagen er nok hovedgrunnen til at kona har et stort hengende «Urtidstre» fra Italia stående utenfor inngangen til butikken på Raglamyr. Det skal snart plantes i hagen på Rønnevik og gjøre den enda mer spesiell. Det fullvokste treet har Else selv plukket ut som gave til sin egen 50 årsdag. Vi tør påstå at hagefolk ikke er som andre folk når det kommer til gaveønsker!

Landscape design
Landscape design

Tips til deg som skal opparbeide helt ny hage

Ola S. Apeland er selv utdannet anleggsgartner og gir her noen råd til dem som skal anlegge en helt ny hage.

1. Tenk at hagen og uterommet skal være en forlengelse av boligen. Det kan være smart å dele opp utearealet i forskjellige soner og la stilen i hagen speile huset.

2. Sett av en del av utearealet til en solid opp-holdsplass der det er plass til utemøbler og utekjøkken/grill. Tenk over hvordan du kan skape best mulig ly!

3. Sett også av en del av hagen til et lekeområde. Kanskje det både skal spilles fotball eller krokket her?

4. En kjøkkenhage skaper stor trivsel og kan være en kjekk familieaktivitet. Tenk å følge med på jordbærene fra de står i blomst, til de blir grønne kart og til slutt kan høstes inn som søte, deilige bær.

5. Velg planter som vil være praktiske å holde og som kan være med å skjerme uteplassen. Hva med en bergklematis som både kan gå i taket og veggen eller blåregn som også kan få vokse seg stor og formes rundt uteplassen. Tuja og Barlind er praktiske hekktyper som tåler vestlandsklimaet godt, men tenk gjerne utradisjonelt for både Rhododendron,blåbær og andre bærbusker kan også bli en utmerket hekk.

_MG_2856

Insektshotell – ja du leste riktig!

Inviter insektene i hagen din til å bo på hotell?  Og høst selv gevinsten av hotellopp-holdet ved å få en frodigere hage. På Hageland Raglamyr fant vi et stort utvalg av insektshotell. Delikate er de også og tenk hvor spennende det er å følge med på

gjestene som flytter inn. Et insekthotell er rett og slett et sted der bier, humler og veps legger boplassene sine.

Pollineringen går lettere, og du bidrar til bevaring av det biologiske mangfoldet.

_MG_2847

Få flere sorter epler på ett tre! 

Har du liten plass, men har lyst til å dyrke epler eller plommer? Da er kanskje et familietre løsningen. Familietreet er selvpollinerende, noe som betyr at en ikke trenger andre trær i nærheten for å bære frukt. Et familietre er et frukttre der 2-3 ulike sorter er podet på den samme stammen. Det samme treet vil da bære frukt av ulike sorter på ulike greiner.  Det betyr at du ved å ha kun to frukttrær i hagen, totalt kan få 5-6 ulike sorter med epler og plommer. Genialt, ikke sant?

Syringa

Skap deg en feng shui-hage

En typisk feng shui-hage består av ulike deler som spiller sammen. Man streber etter en balanse mellom yin og yang, og mellom de fem elementene tre, ild, jord, metall og vann. For å forsterke livsenergien bruker man også farger og symboler. Målet er å få en harmonisk hage der livsenergien chi flyter omkring på en god måte.

Belysning

Hvis du lyser opp enkelte plasser i hagen blir disse mer attraktive å være på. Belys gjerne gangveier og inngangspartiet slik at besøkende i hagen ledes på rett vei.

Inngangspartiet

Husets inngangsparti, gangveier og garasjeinnkjørsel skal ønske alle som nærmer seg hjemmet ditt velkommen. La ikke noe blokkere sikten mellom inngangsdøren og innkjørselen. Hold også orden i området rundt inngangen siden dette er det første besøkende møter.

Rabatter og blomsterbed

Fremsiden på huset kan gjerne ha en åpen plass for å gi hagen et luftig og velkomment uttrykk. For å gjøre hagen stabil kan du la baksiden ha en del planter. På fremsiden bør plantene være lavere enn på baksiden.

Dekorasjoner

Blomsterkrukker, et navnskilt eller en personlig postkasse er dekora-sjoner som smykker inngangen på en koselig og velkommende måte.

Hekk og gjerder

Avgrens gjerne eiendommen med en hekk, en mur eller et stakittgjerde, men varier gjerne høyde og lengde. Det skaper trygghet, og beskytter alle som besøker hagen mot innsyn.

Hageganger

Ikke lag gangveiene helt rette, men la dem gjerne slynge seg på en naturlig måte. Har du allerede en rett garasjeinnkjørsel eller hagegang, kan du myke opp inntrykket med runde krukker på begge sidene.

Rom i hagen

Skap gjerne ulike rom i hagen. Ett for lek, ett for avkobling, ett for fest, ett for grønnsaksdyrking og så videre. Beskytt gjerne sitteplassen med en levegg eller en busk for å gjøre den hyggeligere.

Samspill

La steiner og planteliv spille sammen for å skape rom. Ha gjerne rennende vann i hagen. Det representerer bevegelse og uregelmessige former. En dam, et større fuglebad eller en fontene gir liv til hagen.

(kilde: nordsjoidedesign.no)

Annonse