Annonse

Ikke alle har anledning til å arrangere bryllup hjemme hos seg selv. Tove Lau og Harald Bryne kjøpte en gammel herregård på Askeland i Tysvær, fikk over 1800 mål på kjøpet og en gammel løe som de bygde om til et festlokale. 8. august 2015 var det klart for deres eget bryllup på Villa Granli.

Tekst: Liv Alsaker Sande – Foto: Mona Moe og Karoline Vedøy

– Vi ønsket et bryllup som var koselig og mer som en familiesamling heller enn et stivt og formelt bryllup. Her sprang barna inn og ut og hoppet på trampolinen, plukket blomster og så på grisene, forteller Harald og Tove.

Etter vielsen nede ved vannet, kunne de 40 gjestene nyte maten som var hentet i nærområdene av brudeparet selv. Hjort og rådyr fra skogen rundt, røye fra vannet nedenfor huset, rype fra turene på fjellet og kantarell fra skogen. Gris fra enga ovenfor huset. Alt tilberedt av kokken Kjartan Kjetland og hans mannskap.

– Vi laget dekorasjoner med planter fra naturen- buketter av villgress, blåklokker og bregner. Dekorasjonene ble laget av en av våre naboer, Erling Nesse. Vi brukte gamle norgesglass til å ha lys i og  dekorerte bordene med biter av skifer. Skiltene som fortalte hvor vielsen fant sted, hvor folk kunne parkere og hvor festen var, ble laget av gamle paller funnet på eiendommen. De hadde hengt opp gamle rammer og selve bordplasseringen var skrevet på et speil. Brudekjolen var et brukskjøp, mens søsteren til bruden fikset håret til brudeparet.

– Med tvillinger som da var et halvt år var det veldig praktisk å fikse alt på ett sted, smiler bruden.

Jaktet drømmegården
At Harald og Tove, havnet på en gammel herregård i Tysvær er egentlig ganske tilfeldig. Harald er fra Sauda, mens Tove er fra Lillehammer. Mens de ennå bodde i Stavanger, dro de fra den ene visningen til den andre. Et småbruk ved vannet eller på fjellet stod på ønskelisten. Et sted midt i naturen der de kunne leve ut fritidsinteressene rett utenfor stuevinduet. Etter flere år og titalls visningen bare visste de at Villa Granli måtte bli deres. Bo og driveplikt og 1800 mål med inn- og utmark gjorde det bare ekstra attraktivt.

Dette er gått to år siden de overtok eiendommen. Da Vi Bygger Nytt tar turen til villa Granli i midten av januar, kommer vi til et vinterpyntet landskap. En smal vei slynger seg gjennom et vakkert landskap av skog, vann og bekker. Etter å ha reist gjennom en liten skog, åpner naturen seg opp, og Villa Granli ligger med fantastisk utsikt over vann, skog og åkre.  Ved løa er det levende lys i norgesglass. I den gamle løa går det fint an å dekke til  80 gjester. Vertskapet var de første til å teste ut bryllupslokalet da de arrangerte bryllupet sitt 8. august i år.

Historie
Inne i huset på gården treffer vi Harald, kona og tvillingene Vårin og Viljar på snart ett år.   I stuen står et gammelt ustemt flygel som fulgte med huset. Eiendommen tilhørte en gang skipsreder Botholf Stolt-Nielsen som kjøpte Villa Granli i 1906 og brukte dette som  feriebolig i en årrekke. Under krigen var dette et viktig samlingssted for motstandbevegelsen i distriktet vårt.

– Vi falt for utsikten til vannet, men også all historien som hører til her. Nå jobber vi for å nøste opp i historien og dele den på nettsidene til Villa Granli og fortelle den til de som besøker gården, sier de.

Tove er utdannet sivilingeniør og har jobbet mange år i oljeindustrien. Harald er økonom og jobber innen finansbransjen.

– Vi er svært opptatt av å høste av naturen, samt å lage god mat av det som sankes og jaktes. Vi har hatt egne høns, vaktler og hadde griser inntil i høst. Vi fisker jevnlig røye og ørret i vannet nedenfor huset, samt sanker sopp i skogen på høsten, forteller de.

Stor ryddejobb
Da Harald hadde fridd til Tove under en tur på eiendommen, var det bare å sette i gang bryllupsplanleggingen. De bestemte seg for å bruke den gamle løa til bryllupsfesten og fikk med det tidspress på seg til å få jobben fullført.

–Løa var full av skrot som var blitt samlet opp gjennom årenes løp, så det ble en stor ryddejobb. Vi har blant annet lagt nytt gulv og ellers satt inn nye vinduer og dører, forteller de.

Tove er opptatt av gjenbruk og er glad i å bruke materialer fra naturen til å skape ting . Det var også hun som renoverte alle de gamle vinduene og dørene som er brukt i løa.

– Jeg prøver å kjøpe minst mulig nytt, og har som mål å innrede med bruktkjøp og ting som vi allerede har. Her i løa har det fungert veldig bra, sier hun.

Leier ut til selskaper
Villa Granli er et flott sted å ha ulike typer selskaper og er spesielt egnet for sommerbrylluper. Vertskapet Tove og Harald Bryne har inngått et samarbeid med gastronomkokken Kjartan Kjetland. Kjartan som står for maten under selskapene.

Her er det gode muligheter for å ha teambuilding med utendørsaktiviteter som kanoturer, fiske, kultursti eller andre sysler. Disse aktivitetene kan kombineres med et møte/samling inne i løa.

Les mer på www.villagranli.no

Annonse