Annonse

Yngre hyttebyggere. Mindre hytter. Store vinduer. Flislagte bad. Funksjonalitet er et viktig stikkord når vi oppsummerer hyttetrendene for 2015. Hyttekonsulent Jarle Troland hos Berge Sag har spesielt stor etterspørsel etter hytter fra ca. 70 til 95 kvm.

– I 2014 opplevde vi størst interesse for hytter med sjøen, mens vi så langt i 2015 også har opplevd større etterspørsel etter hytter på fjellet, sier Jarle Troland som de siste årene har sett en tendens til at hyttekundene har blitt yngre og yngre.

– I dag kan hyttebyggeren like godt være fra 30 år og oppover, mens den normale hyttekunden for en del år siden var fra 45 år og oppover. Dette henger nok sammen med at mange av de yngre husker barndommen på hytten, og ønsker at sine egne barn skal få oppleve den samme gleden med å reise på hytten fra de er små. Det er også en del av de eldre som  bygger hytte for å samle familien med unger og barnebarn da familien har blitt spredd over hele landet pga jobb og skole, sier Troland.

Parkett og fliser

Det er større etterspørsel etter hytter som er 70 – 95 kvm enn de store hyttene på opptil 150 kvm. Dette henger nok sammen med at kunden har blitt litt yngre og må ha rimeligere alternativer, samtidig som kvaliteten og ”utrustningen” på hyttene har økt betraktelig. Hyttene er praktisk innredet – gjerne med stort vindfang med vaskerom som man kan henge fra seg i. Hytten blir som et lite hus med de rommene som man normalt har i huset, men i litt mindre format.

Mesteparten av hyttene vi leverer er ferdig overflatebehandlet fra fabrikk, dvs. med malte og beisede overflater, ferdigmalte lister, dører og vinduer. Mange velger enstavsparkett på gulvene og fliser på gulv og vegger.  Trappene er av bolig-huskvalitet både med tanke på bratthet og behandling.

Fjell og sjø

Innredningen varierer ofte etter hvor hytten er plassert.

– På fjellet er det ofte trepanel som er ferdigbehandlet med drivved-farge eller noe tilsvarende, hvite lister og lyse tak. Parketten er gjerne noe mørkere enn ved sjø og har et mer rustikk preg. Mens en typisk sjøhytte har enten ferdigmalte huntonittplater på vegger eller gips med slette flotte overflater. Sjøhyttene er nok mer ”moderne” som i husene som blir bygget. Kunden er nok mer på jakt etter koselig hyttepreg i fjellhyttene, men med moderne preg både på interiør og møblement, opplyser Troland.

Stor vindusflate

Folk er opptatt av å integrere naturen inn i hytten og velger store vindusflater som fanger opp utsikten. Selv om en del fremdeles velger sprosser på vinduene, er  denne andelen på vei ned. Vedovn er en del av møbelet i hytten, gjerne elementpeiser som blir ”samlingspunktet” rundt godstolene. Kjøkkenet er også en viktig del av hytten og her skal det være moderne  praktiske løsninger.

– Vedlikeholdsfritt er et ord jeg hører mer og mer av. Det er ønskelig å slippe å beise utvendig og male vinduer. Der kan Royalimpregnert kleding være et godt alternativ sammen med aluminiumsbekledde vinduer, sier Troland.

 

Fra 2 million kroner

Hva må en så punge ut med for å skaffe seg en hytte? Berge Sag tilbyr hytter på Solfonn til 2,2 med tomt og alle avgifter.

– Dette er en hytte med 2 soverom som man kan innrede med sovehems hvis man ønsker det. Prisen er da fiks ferdig med alt som trengs, uten møbler. For en hytte på ca. 70-95 kvm i fjellet ligger nok disse fra kr 2 590 000 og oppover, alt etter standard og tomteplassering, sier hyttekonsulent Jarle Troland hos Berge Sag.

Dersom en allerede har skaffet seg en tomt, er det mulighet til å kjøpe byggesett til en hytte på 50 kvm til 310 000 kroner.

– Vi har byggesett som strekker seg fra 310 000 til 1,3 million kroner . For hytter på 70-95 kvm kan man beregne fra 1 million kroner for å få noen til å gjøre den komplette jobben, opplyser Troland og legger til at her er det mye å spare for den handy.

– Ofte er vårt oppdrag å gjøre den komplette utvendige snekkerjobben, mens kunden innreder innvendig selv.  Egeninnsats er en fin måte å skaffe seg egenkapital på, sier Troland.

Tips til deg som vurderer å bygge ny hytte?

1. Hvor ønsker en å bygge? Fjellet eller ved sjøen?

2. Sett av tid til å orientere deg i området der man vurderer å bygge. Tomten blir der for alltid, mens hytten kan man gjøre en del med. Man bør tenke på solforhold, vind, tilkomst etc.

3. Bruk tid på å finne den rette hyttetypen. Det finnes flere hyttekataloger, og i tillegg tilbyr de fleste firmaene egne tegnere som tilpasser både etter lommebok og behovet for plass og tilrettelegginger.

På jakt etter hyttetomt?

For tiden har Berge Sag 60 ledige byggeklare tomter rundt omkring i  distriktet vårt både på fjellet og ved sjøen.  I tillegg jobber de med et nytt felt med plass til 56 hytter på Botn Øst på Vågslid, 20 tomter i Etnefjellene og flere tomter i Djuvbotn i Sauda.

Her tilbys byggeklare tomter:

Vaka hyttefelt i Ølensfjorden

Grunnavåg hyttefelt på Bjoa

Langedalen på Solfonn

Liamyrane i Røldal

Fjellstad hyttefelt på Vågslid

Annonse