Annonse

Normalt henger de demokratiske prinsippene høyt hos familien Friis Hausken på Elvegård i Haugesund. Men når det kommer til julepynting og utvelgelse av juletre, skal det helst gjøres på mors vis.

– Pynting av juletre sammen med resten av familien? Det er ingen tradisjon hos oss, men jeg er veldig grei og lar barna ha egne juletrær på rommene sine som de får pynte helt selv, smiler Bente Marie Friis Hausken.

Fast mønster
Utvelgelse av juletreet skjer etter et fast mønster. Bente Marie tar turen til den samme juletrehandleren hvert år rundt den 20. desember. Der bruker hun meget lang tid på å velge ut det rette treet. Det skal være symmetrisk. Ha gode greiner til å henge pynt på og det skal helst både være smalt og tett. Edelgran tar litt stor plass, så nå foretrekker hun en smalere variant. Treet plasseres i sitt faste vindushjørne som vender ut mot familiens hage. Sent den 22. desember – aller helst etter at både mann og barn har kommet seg i seng, pynter hun treet helt alene.
– Det er en egen ro i huset når alle sover og det er natt. Så blir det litt sånn som i de gamle julefilmene. At treet er ferdig pyntet når familien kommer ned julemorgenen. Jeg tenker at det nesten er litt magisk, sier hun.

Interiørblogger
Damen bak interiørbloggen Marie Friis liker å gjøre ting på sin egen måte. Læreren på Hauge skole går gjerne sin egne veier og har sin egen interiørstil. I denne stilen er brunt en viktig farge. Bente Marie samler på brune pinnestoler, dekker på med brunt retroservise og bruker dekorasjoner fra naturen når hun pynter til jul. På bordet ligger en adventskrans hun har bundet sammen av eføy hentet fra egen hage. Hun er en kløpper til å finne fine ting i bruktbutikker, på nettet og på loppemarked. Hun har sans for kvalitet og er mer opptatt av at det skal passe inn i hennes stil enn å være moteriktig og trendy. Filosofien er å skape en godfølelse når hun innreder – sette sammen ulike ting etter magefølelsen. Huset på Elvegård i Haugesund kjøpte de brukt for ti år siden, og totalrenoverte det i løpet av en periode på halvannet år. Kledningen på huset er i sibirsk lerk og det samme er brukt på utestuen som ligger i den store hagen. De ulike prosjektene viser hun frem på bloggen sin som hun har drevet i ni år.
– Jeg startet å blogge da vi holdt på å pusse opp huset vårt og har holdt på siden fordi det gir meg energi og påfyll. Bloggingen har gått litt i rykk og napp alt etter hvor mye tid jeg har, og hvor mye jeg har jobbet som lærer. Den siste tiden har jeg trappet ned på lærerstillingen og da har det blitt mer tid til å være kreativ og til å blogge, sier Bente Marie som også tar på seg oppdrag for andre som trenger hjelp til ulike prosjekter i huset. Det kan være styling til ulike typer feiringer og veiledning av ulike oppussingsprosjekter. Gjennom enkeltmannsforetaket som hun har startet arrangerer hun også kurs i stjernebretting. Hun kaller seg selv en stjernenerd og har allerede lært opp mange i å brette sine egne papirstjerner. Stjernebrettekursene har hun holdt langt inn i adventstiden. På nyåret planlegger hun nye kurs med andre temaer.

Tar det piano!
For ikke lenge siden stakk hun av med førstepremien i Norske Interiørbloggers (NIB) månedlige utfordring. Motivet på bildet hun vant med, var husets gamle piano overlesset med bøker og epler hentet fra familiens hage. Nå er pianoet pyntet med både kjøpte og hjemmelagede stjerner og de samme røde eplene.
– Vi er blitt veldig glad i dette pianoet som jeg fikk tak i brukt. Foreløpig er det bare far i familien som kan varte opp med ”Glade Jul”, men hvem vet kanskje både repertoaret og antall pianister vil øke i løpet av julen, smiler Bente Marie Friis Hausken.

Annonse