Annonse

Tegningene til drømmehuset lå klare, men den rette tomten manglet. Helt til Heine Skogland en søndag tok kona May Brit  med seg på en kjøretur på Høievegen og stoppet på Sørvåg i Tysvær.

For selv om tomten på 1,7 mål nærmest var som en liten skog å regne, så de det store potensialet. Her fikk de sjøutsikt og naust-rett med i prisen. Her kunne de få plass til det store amerikanske huset med badebasseng i underetasjen de hadde så lyst på. Her kunne de bo usjenert og landlig til – selv om det bare er en liten kjøretur unna skole, venner, familie og fritidsaktiviteter i Førre og på Frakkagjerd. Familien bodde tidligere i en bolig i Førresdalen som de solgte i vår.

– Vi falt pladask for plassen og jublet da vi fikk tilslaget på tomten, forteller Heine Skogland og May Brit Risanger Skogland.

Smarte energiløsninger

Heine er utdannet innen blant annet snekkerfaget og har stor interesse for det meste innen teknikk og bygg – en interesse som ikke minst har blitt styrket gjennom jobben som enhetsleder i bygg- og vedlikeholdsenheten i Haugesund kommune. Og med et slikt byggeprosjekt på hjemmebane fikk han virkelig bruke erfaringene fra jobben sin. Heine så snart at her var det lurt å drive det nye huset som en liten ”miniinstitusjon” når det gjelder energiforsyningssystemet i huset. Bassenget i underetasjen har funksjon som akkumulator for oppvarmet vann til hele husets vannbårne system. Bassenget er et lukket system der vannet er i kontinuerlig rensing med sandfilter og elektrolyse, dermed trengs ikke klor.  Vannet varmes opp via en veksler av en kombinasjon av varmepumpe og stor peis i stua med vannkappe. Det hele styres av et SD anlegg for å styre energibruken på best mulig måte. Det meste av boligen har vannbåren varme i gulvet, hvert rom kan temperaturstyres separat. Boligen er utstyrt med to tekniske rom, det ene for teknisk utstyr for vann, det andre med elektroutstyr.

Konfirmasjon

20 måneder, 14 favner ved og hundrevis av arbeidstimer senere, kunne familien på sju flytte inn i det 550 kvm store huset i be-gynnelsen av mai 2014. Og innflyttingen ble feiret med en velfortjent dukkert i bassenget – etter å ha arrangert 15-åringens konfirmasjon.

– Ja, det var nok litt optimistisk å legge konfirmasjonen til det nye huset, men av og til kan det hjelpe med litt ekstra pressmiddel for å komme i mål. Konfirmasjonen ble veldig flott og ekstra minnerik i det flunkende nye huset, smiler May Brit Risanger Skogland.

Byggsett

Tegningene til huset fant de på www.eplans.com, som er en nettside som har spesialisert seg på å formidle amerikansk byggeskikk. Deretter ble tegningene gjort om en del og tilrettelagt for norske forhold. Familien var hele tiden sikre på at de ønsket å bygge et hus med basseng og bestemte seg for en klassisk bolig over tre plan med basseng i underetasjen. Huset ble bestilt som et byggesett med reisverk og høsten 2012 kom de i gang med byggingen. Det er Heine selv som har vært byggeleder under prosjektet og har gjort det meste av arbeidet selv – utenom det som i følge byggeforskriftene må utføres av rørleggere og elektrikere. Inngangsdøren er spesiallaget på mål og det samme er de buede vinduene som gir huset karakter og særpreg. På nesten alle gulvene har de brukt eikeparkett, mens det på vegger og tak er brukt gips. Alle trappene i huset er laget av Heine selv. Mesteparten av arbeidet i huset er utført med god hjelp fra familien og venner.

Hampton-stilen

I underetasjen er ungdomsavdelingen der de fire sønnene har hvert sitt soverom. Her finner en også kjellerstuen og et baderom – begge med direkte inngang til bassenget. I overetasjen er det to store soverom, et romslig baderom og i tillegg en større loftsstue. Hovedetasjen inneholder stort kjøkken og spisestue, grovkjøkken, vaskerom, romslig stue og direkte utgang til den integrerte garasjen.

Det er ikke bare planløsningen som er amerikanisert. Stilen i huset er inspirert av den klassiske Hampton-stilen med grått, beige og hvitt i fargepaletten.

Huset er blitt akkurat slik de drømte om, og nå gleder familien på sju seg til å feire sin første jul på Sørvåg. En juleferie som forhåpentligvis blir fri fra jobbing, og der de virkelig kan nyte resultatet av to år med hard jobbing. Og tid til en juledukkert i bassenget, blir det nok også.

Hvem gjorde hva?

Byggevarer Neumann Bygg AS

Kjøkken og baderom IKEA

Rørarbeid Karmøy Rørteknikk AS

Automasjon Haugesund Automasjon AS

Ventilasjon Haugesund Ventilasjon AS

Elektro Helgevold Elektro AS

Grunnarbeid K. Lønning Hage og Anlegg AS

Vinduer og ytterdører Viking Vindu AS

Tapet og farger Fargerike AS

Bassengteknikk Østhus Trading AS

Fliser Right Price Tiles

Betong Norbetong AS

Annonse