Annonse

Det er to redskaper anleggsgartner Kåre Inge Hettervik ber folk bruke med omhu. Gravemaskinen og motorsagen. Selv er han en stor tilhenger av å integrere naturlige elementer som stein, mose og store trær så langt det er mulig i hageprosjektene.

– Tenk deg grundig om før du feller trær eller sprenger vekk et berg. Kanskje er det akkurat disse elementene som vil gi hagen din særpreg. Og er du i tvil ta gjerne kontakt med en anleggsgartner for veiledning. Det er trist å fjerne noe en aldri vil få tilbake, sier den erfarne anleggsgartneren til Vi Bygger Nytt. Vi treffer han på Oasen Storsenter – bare en av mange bedrifter på Haugalandet der Vaglid tar seg av beplanting og sørger for at kjøpesenteret også tar seg fint ut på utsiden. Det folk kanskje ikke kjenner til at er at Vaglid også inngår serviceavtaler med private husstander og at det faktisk ikke trenger koste så mye å la profesjonelle ta seg av hagen på det jevne.

– Vi har avtaler med private der vi utfører arbeid fra en halv time i uken. Ofte dreier det seg om plenklipping, og vi får faktisk gjort en god del på så liten tid, smiler Kåre Inge Hettervik.

Vid kundegruppe

Det tradisjonsrike anleggsgartnerfirmaet med base i Røyksund tenker vidt. For dem er alle som ønsker å ha fint rundt seg potensielle kunder. Om det så handler om å opparbeide en helt ny hage, plante hvite og blå blomster på Haugesund Stadion eller anlegge uteområdet i en ny barnehage.

– For oss er intet oppdrag for lite, noe som betyr at det blir mye farting rundt i distriktet fra det ene oppdraget til det andre, forteller Hettervik som har vel 10 personer i arbeid. Flesteparten av dem utdannet anleggsgartnere, men han har også agronomer, hjelpearbeidere og en dekoratør i staben.

Spennende oppdrag

Oppfølging av utområdene ved offentlige bygg utgjør også en stor del av arbeidsopp-gavene. Vaglid har for eksempel hatt opp-drag der de har utviklet og opparbeidet uteområdene i flere barnehager, nå sist Presthaug barnehage i Haugesund. Der ble lekeområdet formet med mange småhus med inspirasjon fra et sjøhusmiljø. Hettervik legger ikke skjul på at han liker godt den type oppdrag.

– Da får vi tegne og være med på planleggingen helt fra starten, og vi hyrer inn fagfolk som kan ta seg av tømmerarbeid og andre fagområder som går litt utover vår spisskompetanse, sier han.

Slik foreslår dekoratøren til Vaglid at hagen til massivtrehuset i Norheimsskogen kan se ut. Vi Bygger Nytt skrev om massivtrehuset i nr. 1 i år

Nye hager

Vaglid får også forespørsel om å tegne og anlegge hageanlegg ved helt nye hus.

– Flere og flere boligbyggere velger å benytte seg av våre tjenester når hagen skal planlegges og anlegges. Vi blir også oftere hyret inn for å ta oss av fellesarealer ved fritidsboligprosjekter. Ingen tvil om at ute-rommet er viktig for folk, sier Hettervik som er opptatt av at hagen skal speile huset og beliggenheten.

– Det er huset og tomten som setter premissene. Skal vi anlegge en hage for et moderne funkisinspirert hus, tenker vi oss selvsagt godt om før vi anbefaler en rosehage. Det er viktig at hagen står i stil med huset og at vi bruker ressursene som ligger i selve tomten. Og ønsker huseierne en helt flat tomt med mye plen og en striglet fasade, tilfredsstiller vi selvsagt de ønskene så langt det er mulig, sier Hettervik.

Grønne tips for april

Vi Bygger Nytt utfordret anleggsgartner Kåre Inge Hettervik til å komme med noen tips til hageeiere nå i april.

1. Gjødsling:  April er en ypperlig tid for gjødsling av hagen. Bruk fullgjødsel som en kjøper på hagesenter eller hos landbruksforhandlere.

2. Kalking kan en gjøre både om våren og høsten. Skjellsand er ypperlig kalk for langtidsvirkning.

3. Beskjær rosene: Januar-april er en ypperlig tid å beskjære rosene. Klipp rosene forsiktig og pass på uttørking.

4. Beskjære frukttrær: April er tiden for å beskjære pære-,eple- og plommetrærne i hagen.

5. Ta en runde rundt i hagen og beskjær buskene lett. Naturpleie er viktig året rundt!

Annonse