Annonse

En bankmann, to med erfaring fra byggebransjen og to sivilarkitekter er utvilsomt en god miks når en helt ny boligpark skal utvikles og opparbeides. Resultatet er blitt GrønnBolig sitt prosjekt på Ekrene i Sveio, der planen er å bygge 178 boliger de neste årene med en byggeteknikk inspirert av legobygging.

Selv om GrønnBolig bare har holdt på i vel ett år, har de allerede rukket å opparbeide seg en ordrereserve på over 80 millioner kroner. Dette stammer hovedsaklig fra salg av boliger på Ekrene, men også fra enkeltstående prosjekter for kunder med egne tomter i Haugesund og på Karmøy.

Dette opplyser John Reidar Johansen. Han er selv fersk i byggebransjen og har sin bakgrunn fra bank og eiendomsutvikling. Med seg i GrønnBolig Gruppen AS har han karmøybuene Johnny Jansen og Jan Inge Aase, begge med lang erfaring i byggebransjen. Aase og Johansen er daglig ledere i henholdsvis GrønnBolig AS og GrønnBolig Utvikling AS, mens Jansen er gruppens prosjektleder. Sivilarkitektene Gretha Rød og Ali Heshmati har også eierandeler i gruppen.

Passivhus

GrønnBolig har spesialisert seg på boliger med lavenergiklasse 1 hus eller såkalt passivhus-standard. Husene er bygget av ekspanderende polystyren (EPS) og på utsiden blir ytterveggene overflatebehandlet med fiberpuss og en silikonbasert sluttpuss. Husene settes sammen på samme måte som legoklosser. De lette blokkene i EPS stables som byggeklosser og fylles med betong.

– Vi er de eneste i Norge som kun satser på en slik måte å bygge hus på. Vi bruker betongarbeidere til å utføre den største jobben, mens tømrere er med på å sluttføre prosjektene med trearbeid inne og legging av royal-impregnert panel på carporter og terrasser, forteller Johansen, som ikke legger skjul på at visjonen til GrønnBolig er å vokse utover Haugalandet og spre konseptet også til andre deler av landet. Men alt til sin tid.

Tidlig ute

Da de skulle registrere firmanavnet ble de faktisk overrasket over at både selskaps-navnet og domenet GrønnBolig var ledig på markedet. De ble begge raskt sikret. TEK 15 vil bringe byggeforskrifter opp mot passivhus-standard og målet til GrønnBolig er å være tidlig ute. Konseptet er å bygge miljøvennlige hus. Det vil si hus med lavt energiforbruk og lite vedlikehold.

– Fordelene med å bygge på denne måten er mange. Huset blir fortere tett og isoleres tidlig i prosessen. Vi slipper fuktproblematikk og selve byggingen går fortere unna. Det betyr at folk får kortere ventetid og at byggelånet snarere kan omgjøres til et ordinært boliglån, noe som er rentegunstig, sier Johansen.

Prosjektet er godkjent for husbankfinansiering, og boligene er for det meste universelt utformede.

Harmonisk boligpark

Ekrene Boligpark skiller seg ut ved å vekt-legge det utbyggerne kaller arkitektonisk harmoni. Det spesielle er at alle boligene blir i noenlunde samme stil. Kunden bestemmer selv boligtype blant de 24 hustypene GrønnBolig har utviklet og har også sjansen til å velge blant mange luftige tomter.

– Hver bolig skal få en optimal tilpasning i forhold til tomtens beliggenhet, lys, vind og innsynforhold. At tomtene er større her enn i omliggende boligfelt, er selvsagt også noe som kommer kundene til gode. Vi vektlegger også at boligene skal ha høy designfaktor og kvalitet. Boligene innredes derfor blant annet med møbelkjøkken fra Schmidt, opplyser Johansen.

Målet er å tilby folk i alle livets faser en bolig. De tilbyr rekkevillaer, tomannsboliger og eneboliger.  22 enheter er alle-rede solgt og fire av dem tatt i bruk.

– Folk som kjøper en mindre bolig her på Ekrene, får reservasjonsrett til tomt i siste byggetrinn. Det betyr at de slipper å flytte fra boligparken om boligen blir for liten og får anledning til å bygge sin optimale bolig, opplyser Johansen.

 

Barnehagen på plass

At Espira allerede har startet barnehagen Solkroken i boligfeltet er nok et viktig pluss.

En ny bompengefinansiert vegtrasé til Haugesund er også under planlegging, samt at det er planlagt kjøpesenter og kontorer i næringsparken som ligger like ved. Boligparken ligger idyllisk til ved et tjern som gir bade, kajakk og skøytemuligheter, og dette er aktiviteter utbyggerne vil legge til rette for ved å opparbeide egen strand og grillområde.

– Dette er virkelig en boligpark for fremtiden. Og folk er spesielt positive til at vi ønsker å utvikle en boligpark der husene kler hverandre, og at vi derfor unngår ”hummer og kanari” følelsen. Mange er nysgjerrige på dette nye konseptet og gir uttrykk for at de liker husene våre. Det er vel kanskje også derfor folk som har tomter andre steder på Haugalandet velger seg en GrønnBolig, sier Johansen.

Tilbake på hjemtraktene

Hilde Gunn Vikse og Stefano Tedesco var blant de første som tegnet seg på GrønnBolig sin liste da de holdt stand på boligmessen i Haugesund i februar 2013. Omtrent ett år senere kunne de flytte inn i den nøkkelferdige boligen i det nye boligfeltet på Ekrene i Sveio.

Hilde Gunn Vikse og samboeren Stefano Tedesco tar i mot oss i sitt flunkende nye rekkehus på Ekrene. De legger ikke skjul på at de stortrives med sin nye tilværelse. Boligen er på 105 kvm og er både moderne og funksjonell.

Her bor de nær barna sin skole i Sveio og Hilde Gunn sin arbeidsplass på Saltveit. De bruker 10 minutter med bil til sentrum av Haugesund, og Hilde Gunn er kommet enda nærmere Hagland der hun selv vokste opp.

– Så at dette er et praktisk sted for oss å bo, er det ingen tvil om, smiler Hilde Gunn.

 

Drømmekjøkken

De trives spesielt godt med å ha alt på ett plan og har endelig fått drømmekjøkkenet fra Schmidt i hvit høyglans som har stått høyt på ønskelisten i mange år.

– Deilig å slippe å bruke tid på vedlikehold og oppussing. Og med alt på ett plan oppleves boligen romslig og luftig, sier de.

Utsikten fra stuevinduet ned til tjernet Gjærings-tjørn er upåklagelig. Nå går utbyggerne med planer om å opparbeide området med en strand og en fellesgrill slik at det flotte naturområdet kan nytes maksimalt av beboerne.

 

Ekstra soverom

Opprinnelig var det planlagt to soverom i rekkehuset.

– For oss var det viktig å få ett ekstra soverom. Dette ble løst ved at vaskerommet ble flyttet til framsiden av kjøkkenet, mens de to opprinnelige soverommene ble litt mindre enn det som opprinnelig var tegnet inn. Dette er en løsning vi er godt fornøyd med, forteller Hilde Gunn som er skryter av oppfølgingen de har fått fra GrønnBolig.

– Vi har blitt orientert om prosessen og har hatt en svært god dialog med utbyggerne hele tiden, sier hun.

Topp førstegangsbolig

Takket være husbankfinansiering og startlån fra Sveio kommune, kunne boligdrømmen realiseres for kjæresteparet Sturla Sævareid (21) og Hilde Odland (20) fra Haugesund.

Mens Sturla jobber offshore, er Hilde maskiningeniør-student ved HSH i Haugesund. Det at de i ung alder allerede har kommet seg inn i boligmarkedet, ser de på som en stor fordel.

– Supert å få sin egen bolig og det er selvsagt spesielt kjekt å flytte inn i en bolig som holder høy standard , sier Sturla og Hilde mens de viser oss rundt i boligen.  De 105 kvm fordeler seg på stor stue og kjøkken i ett, to store soverom, baderom og kombinert bod og vaskerom. Alt på ett plan. Utenfor holder utbyggerne for tiden på å opparbeide hage og uteområde. De fire boligene i rekke vil alle få tildelt hver sin tomt og en carport er også underveis.

– Siden vi ligger på enden, har vi fått utnyttet dette med en ekstra dør som fører oss ut i hagen. Dette gir oss også ekstra mye lys inn i boligen, sier de.

De setter begge pris på de gode muligheter til friluftsliv villmarksløypene som ligger like utenfor stuevinduet gir. Hilde ligger for tiden i hardtrening til Ironman og trives godt på landeveiene i Sveio. Den flotte konkurransesykkelen har for tiden hedersplassen på det ene soverommet.

– Vi har funnet oss godt til rette her på Ekrene og kan absolutt anbefale stedet til andre unge som er på jakt etter sin første bolig, sier de.

Annonse