Annonse

Når en bor i et 153 år gammelt bedehus, er en nesten forpliktet til å pynte vakkert til jul. Og den kunsten behersker dette herskapet virkelig til fulle. Bli med inn i den vakre boligen til Heine Ferking Birkeland og Camilla Schøyen i gamle Skudeneshavn.
Om tømmerhuset fra 1860 kunne snakke, er vi sikker på at det hadde hatt mye på hjertet. Om sine 110 år som bedehus. Om sildefiskere som overnattingsgjester på begynnelsen av 1900-tallet. Om tiden som våpenlager for tyske soldater under krigen. Om hvordan det de siste 7-8 årene har blitt totalrenovert og blitt gjort om til en funksjonell familiebolig. Og ikke minst hvordan det igjen har vært å fylles med vakker sang og musikk.

Det siste er det fruen i huset som sørger for. Det går ikke en dag uten at Camilla Schøyen øver ved pianoet i finstuen. Den klassiske sangeren flyttet inn i huset sammen med sønnen sin Nicolai for halvannet år siden. Hun innrømmer gjerne at det å flytte fra Akershus til Skudenes har vært en stor overgang. Men i likhet med samboeren Heine Ferking Birkeland har også hun blitt veldig glad i det gamle huset i Halvorsbakken.

– Og ikke minst liker jeg så godt klangen i hovedstuen – det som en gang var selve hovedrommet i bedehuset, sier Camilla Schøyen som tidligere i høst sang  sin første solokonsert med Munor her på Haugalandet, i kulturkirken Skåre.

Bedehuset

I gamle Skudeneshavn er det ikke adressen folk er opptatt av når de lurer på hvem som bor hvor. Der har husene kallenavn. Og det huset Heine F. Birkeland kjøpte i 2006, går fremdeles under navnet «gamle bedehuset». Ikke så rart kanskje siden huset i perioden 1860 til 1970 nettopp var et av bedehusene i byen.

– Det hender vi har besøk av folk som forteller om opplevelser fra tiden huset var bedehus her, så det er spennende å bo i et hus med så mye historie. Dette er et hus med sjel, og her har jo folk opp gjennom tidene delt både gleder og sorger, sier de.

Renovering

På begynnelsen av 70-tallet ble huset solgt til en kunstner som bodde der i flere år, og som blant annet brukte hovedsalen til veving av store tepper. Det var arvingene hennes som solgte huset til Heine Ferking Birkeland i 2006.

– Når man kjøper et slikt renoveringsobjekt, er det vanskelig å se hvilken jobb man påtar seg. Det er vel ikke uten grunn at de fleste nøyer seg med å gjøre en slik renovering kun en gang i løpet av livet – det er rett og slett en enorm jobb, sier Heine Ferking Birkeland som ved hjelp av en ”handy” kamerat gjorde mye av renoveringsarbeidet selv. Målet var å gå for løsninger som tok hensyn til at dette var en bolig med lang historie, samtidig som det skulle være en moderne og funksjonell familiebolig.

Bjelkene fra det gamle bedehuset er fremdeles godt synlige i huset. Det samme er tømmerveggene og noen av søylene som bar galleriene. Som mange av beboerne i den gamle byen, har de også valgt å bevare de flotte vinduene som har stått der siden 1860. Huset har også fått et nytt løft etter at Camilla Schøyen flyttet inn med blant annet nye tapeter i andre etasje og ny planløsning i kjøkkenet.

Fra ombyggingen startet, ble det lagt gulv i galleriet i andre etasje og her har det blitt innredet tre soverom, bad, i tillegg til kjøkkenet og allrommet. I første etasje finner vi hall, bibliotek, stor stue, gjesterom, bad og et ekstra kjøkken.

Tilbygg med god utsikt

På 70-tallet ble huset bygget ut med et tilbygg som garantert ikke hadde blitt godkjent av bygningsmyndighetene i dag. Selv om Heine Ferking Birkeland er enig i at dette tilbygget fra et estetisk synspunkt var svært uheldig for det vakre tømmerhuset, er dette også grunnen til at de fra kjøkkenet og allrommet i 2. etasje har en vakker utsikt til byen og havet.

– Så denne utsikten kan vi altså nyte takket være de liberale bygningskravene som var på 70-tallet, smiler Birkeland mens han ser ut over den lysbelagte lille byen.

Personlighet

Nå gleder husets fire beboere, Eivind Kristoffer Birkeland (10), Nicolai Schøyen-Nordbye (5), Heine Ferking Birkeland og Camilla Schøyen seg til å feire sin første jul sammen. Og i slike omgivelser er rammen for en flott julefeiring utvilsomt tilstede. Et vakkert juletre står ferdig pyntet i hovedstuen, som er herskapelig innredet med krystallysekrone og nydelig tapet i en lys gul farge. Husfruen foretrekker å innrede på en personlig måte og er ikke redd for å ha ting stående fremme.

– Stilen i huset har nok forandret seg ganske mye etter at jeg flyttet inn og har gått fra en smule minimalistisk i retning maksimalisme. Ting skaper atmosfære og stemning, noe som virkelig kler dette huset, sier hun.

 

Annonse