Annonse

Ordet gjenbruk får en helt ny dimensjon når en besøker gamleløa på Nesheimstunet i Vats. For når noen klarer å flytte en hel sardinfabrikk inn i ei gammel løe og samtidig skape selskapslokaler som oser av sjarme og eleganse, ja, da er standarden satt.

Klart de kunne ha revet løa og bygget den opp på ny igjen. Det hadde muligens både blitt rimeligere og mindre tidkrevende. Men ekteparet Elisabeth Kallevik Nesheim og Bjørn Steinar Nesheim er nok ikke som andre nybyggere. De ville bruke det gamle til å bygge noe nytt og på den måten videreutvikle Nesheimstunet etter sin drøm.

Det var etter at ekteparet kjøpte den allerede revne sardinfabrikken i Ølen for knappe to år siden at restaureringen av gamleløa på Nesheimstunet fikk fart på seg. At det også fulgte en del porselen og et parti med fliser med på kjøpet, passet jo også perfekt for noen som driver med selskapslokaler.

– Etter det har det handlet mye om restaurering for oss.

Og vi har fått brukt alle flisene på badene vi har innredet. Tidsfristen til det første bryllupet i mai i fjor ble så knapp at vi måtte spørre brudgommen om han kunne støpe gulvet for oss, smiler Elisabeth Kallevik Nesheim.

Når hun ikke er på jobb som ledende helsesøster i Vindafjord kommune, er hun å treffe på Nesheimstunet. Her finner vi Oldemors Hus, gamleløa, lavvoer og en leilighet til utleie. Ekteparet satser på å arrangere selskaper og leie ut til turister. For tiden treffer vi også innleide snekkere i ferd å fullføre de siste arbeidene på gamløa. Her er det plass til 80 gjester og målet er å arrangere brylluper, konfirmasjoner og andre store dager. Den offisielle åpningen av gamleløa håper de å ha i løpet av sommeren. Men se ikke bort i fra at det også etter det dukker opp flere nye pro-sjekter. Elisabeth er nemlig en mester i å finne på noe nytt og spennende og er allerede i full gang å planlegge både et lysthus og vinkjeller.

– Men det er jo bare småtteri og regne i forhold til alt som er blitt gjort, smiler de.

En stor interesse for gamle gjenstander og en samling som har blitt utviklet de siste 20 årene har endelig kommet til sin rett. Den gamle tannlegestolen som Bjørn Steinar arv-et av sin tannlegeonkel er snart på plass i baren. Sammen med stoler laget av gamle traktorseter.

Stålkonstruksjon
En kraftig stålkonstruksjon måtte settes inn for å få løa i byggeteknisk stand. Det hvite rammeverket setter karakter i storsalen og akkompagnerer godt de mørke, gamle bjelkene og materialene som er brukt fra sardinfabrikken.

– Vi tror ikke atmosfæren hadde blitt den samme med nye materialer og helt ny innredning. Se bare på disse fantastiske bjelkene i taket. Se på det lange livet de har levd og hvor godt de passer inn i den gamle løa, sier de.

Kirkedører
Da passer det også utrolig godt å bruke de gamle dørene fra sakristiet i Vats Kyrkje til bord på kjøkkenet. Eller skiltet fra Soltun skule som dekorasjon på veggen. Den doble døren som skiller storsalen fra kjøkkenet, har dype søkk laget av slikkemerker fra stutene som en gang bodde  her. Og for de som lurer på hvorfor skiltet til Rabinowitz har havnet langt inne i Vats, har også det sin naturlige forklaring.

– Jeg og den ene datteren min satt og drakk kaffi på Totalen, da vi så at noe skjedde borti Haraldsgata ved Rabinowitz-huset. Plutselig forstod jeg at noe vesentlig var i ferd å gå i bosset, og jeg måtte derfor høre med snekkerne hva de skulle gjøre med det store skiltet. Vil du ha det, kan du ta det, var svaret jeg fikk. Jeg svarte som sant er at denne dama sier ikke nei takk til en slik gammel skatt. Så da havnet altså skiltet på Nesheimstunet, smiler Elisabeth som elsker å omgi seg med historie i hver krink og krok og har samlet på gamle ting i en årrekke.

I taket henger tre eggekurver som nå er blitt forvandlet til lampeskjermer.  En gang var de i daglig bruk i eggeproduksjonen til familien Nesheim. En produksjon som de valgte å avslutte for noen år siden.

– Vi valgte absolutt den tyngste måten å bygge på, men på denne måten får vi en helt unik bygning som det oser historie av. Løa er fra begynnelsen av 1600 -tallet, men påbygd en rekke ganger opp gjennom tidene. Stutene, sauene og smågrisene som bodde her engang får fremdeles lov å sette sitt preg på innredningen og inngjerdingene er fortsatt tatt vare på, forteller de.

Nybygg
I gamleløa finner vi i tillegg til kjøkken og storsal, bar, en større sal og bibliotek. Over den gamle traktorgarasjen er det bygget tre doble soverom med bad. Mellom de gamle siloene er det bygget nytt inngangsparti som blant annet inneholder sparom. Bryllupssuiten befinner seg i siloen og i midten ruver den runde dobbelsengen. For tiden bygges det balkong utenfor bryllupssuiten.

– Nå gleder vi oss til å ta i mot folk til gards og gi dem en flott og minnerik opplevelse, sier Bjørn Steinar og Elisabeth.

PS.: Vertskapet på Nesheimstunet er også berømt for å by på noen fantastiske måltider!

 
Annonse