Annonse

Familien Seim Nilsen fra Sauda var egentlig ikke på hyttejakt. Men da den gamle hytta ved Hamborgneset fyr i Sandsfjorden ble lagt ut for salg, kunne de ikke la sjansen gå fra seg.

[nggallery id=4]

– Vi hadde fått med oss at eiendommen var for salg. Det var i starten av finanskrisen og det tok tid før hytta ble solgt. Og det var først da prisantydningen ble satt ned med en million kroner, at vi øynet håp om at hytta kunne bli vår, forteller Solfrid Seim Nilsen og Jørn Nilsen.

Det var mor som tok affære. Mens mannen var på jobb i Iran, fikk hun tilslaget på 1,5 million kroner,

– Kjære, jeg har kjøpt en hytte til oss, lød altså telefonbeskjeden fra mor til en overrasket far.

 

Og hun var rask å legge til:

– Hytta trenger bare litt maling innvendig og nye møbler, så er den klar for bruk!

Vi Bygger Nytt treffer dem fire år etter det litt spesielle hyttekjøpet. De henter oss med båt i Marvik i Suldal kommune og derfra setter vi kursen mot Hamborgneset fyr fem minutter unna. Den idylliske hvitmalte hytta tar seg flott ut på neset sammen med det gamle fyrtårnet som Kystverket har ansvar for.  Men at det bare skulle noen liter maling til, er en uttalelse Solfrid har måttet bite i mange ganger. For byggekyndige Jørn brukte ikke lang tid å konstatere at her trengs det mer enn maling. Den lille hytta fra begynnelsen av 60-tallet var moden for totalrenovering og mesteparten av hytta ble revet innvendig og innredet på nytt. Dette har vært et skikkelig familieprosjekt og her har alle fem gjort en stor innsats.

–        Dette er faktisk første sommeren vi har vært på hytta for å slappe av og ikke bare pusse opp. Nå får vi virkelig kjenne på roen og gleden denne plassen gir oss, sier Solfrid og Jørn.

Barna Amalie (14), Ulrik (10) og Pia (8) ser også ut til å stortrives i de maritime omgivelsene og det har ikke gått en eneste dag uten at de har testet badetemperaturen.

 

Nybygg

Oppussingen har gått over to etapper. Først pusset de opp den gamle hytta på 38 kvm, deretter bygget de ut hytta til å bli dobbel så stor. Nybygget på 42 kvm inneholder stor stue og det ekstra soverommet de trengte så sårt.

Det er ikke bare hytta som har fått et kraftig løft. Også utområdet er oppgradert med stor brygge og veranda foran hele hytta. Planen videre er å pusse opp det gamle annekset som fulgte hytta.

– Oppussingen har jo vært en litt spesiell prosess siden vi hele tiden er avhengig av båt og all transport må skje sjøveien. Men heldigvis har vi fått god hjelp av Hebnes Tre, mens Leif Øvrebø fra Ottøy ved Marvik sørget for at vi fikk benytte flåte til frakt, sier Solfrid og Jørn som også er god fornøyd med oppfølgingen de fikk fra Suldal kommune.

– Selvsagt er det en del restriksjoner en må rette seg etter når en skal bygge ut på en gammel hytte så nær sjøkanten, men også den prosessen har gått greit. For oss var det viktig å bygge et nøytralt bygg som passet godt sammen med den eksisterende hytta, sier de.

 

Barndommens trakter

At det var Solfrid som tok initiativ til hyttekjøpet er naturlig med tanke på at hun har tilknytning til stedet. Solfrid har nemlig siden hun var liten jentunge sett over på fyret fra foreldrene sin hytte på Åserød på andre siden av fjorden.

–        Jeg har alltid synes den lille hytta ved fyret har vært så idyllisk. Og jeg er så stolt over at plassen nå er vår, og at vi har klart å gjøre stedet enda vakrere, smiler hun.

For stedet er virkelig blitt slik de drømte om. Det romslige kjøkkenet har fått moderne innredning fra Ikea og en rekke møbler i den lyse, nordiske stilen preger det åpne kjøkkenet og stuen. Her finner vi møbler og interiørprodukter fra blant annet Tine K Home, Artwood, Green Gate og Howard – kjøpt hos Ølen Møbel.

–        Det er ikke få turer vi har hatt til Ølen for å handle, og vi må virkelig skryte av den fantastiske servicen vi har fått der, sier de.

At innredning og interiør er en stor interesse for Solfrid, er lett å se. Her er alt plassert etter nøye vurdering og Solfrid er heller ikke redd for å blande nytt og gammelt.

–        Jeg følger magefølelsen når jeg innreder og finner mye fint også hjemme i Sauda. Lampen over spisebordet på kjøkkenet er for eksempel kjøpt på Spareland i Sauda, sier Solfrid, som selv er daglig leder ved motebutikken Tara på hjemstedet.

 

Spennende fjord

Hamborgneset Fyr er et kjent landemerke for folk som ferdes med båt i Ryfylke. Her suser hurtigbåten fra Stavanger like utenfor stuevinduet og tuter gjerne for å hilse på familien i den hvitmalte hytta.

–        Vi holder til i en svært levende fjord og her går båttrafikken tett spesielt om sommeren. Sjø- og båtliv har vært en stor familieinteresse i mange år, så vi koser oss alle med å følge med på hva som skjer på fjorden. Og ekstra stas er det de gangene store frakteskip passerer, smiler Solfrid og Jørn som selv også liker å ta seg en båttur.

–        Ja, alle i familien synes det er stas med en Stavanger-tur innimellom og vi bruker bare en time inn til sentrum.

Og ikke minst er det stas og selv få besøk på hytta. Som den gangen de hadde krabbefest på bryggen for 20 gjester. Og veiforklaringen for de som kommer for første gang er enkel: Når dere kommer til fyret, er dere fremme!

 

Annonse