Annonse

[heading style=”subheader”]Etter å ha pusset opp to hus i Haugesund, bestemte Anne Linn Pedersen og Cato Grønningen seg for å flytte hjem til Bømlo. Drømmehuset bygget de ved havet i Mosterhamn.[/heading]

[nggallery id=12]

De to og deres to barn Liam og Alva flyttet inn i september i fjor, omtrent ett og et halvt år etter at planene var lagt. På grunn av frost i bakken ble byggingen utsatt en stund, men i mai 2011 startet endelig byggingen.

– Tegningene var basert på et hus vi hadde sett, og sammen med arkitekt Camilla L. Thorsen hos Odd Hansen fant vi løsninger som passet oss best, sier Anne Linn.

Huset består av to store åpne etasjer, der barna har fått den nederste etasjen for seg selv. På hver side av en stor stue har de hver sitt rom. En bokhylle er smart innfelt i bæreveggen i midten av stuen, bare ett eksempel på de mange praktiske løsningene i parets bolig. Catos bestemor hadde sitt hus her før, men det var gammelt og ble revet for å gi plass til nybygget.

– Vi har bevart litt av den gamle stilen i huset, sier Cato.

– Vi ønsket oss en blanding av funkis og tradisjonell byggestil, for eksempel har vi mye større vinduer enn det som har vært vanlig. Når utsikten er så god som den er her, var vi nødt til å forsøke å utnytte det best mulig.

Og fra de store stuevinduene ser man ut over grønne enger og en værslitt strandlinje, og helt over fjorden til Sveio og Valevåg. Havet glitrer i solsteiken, og en kan godt forstå hvorfor paret valgte å bosette seg her.

 

– Tenk praktisk

Med sin erfaring fra tidligere oppussingsprosjekter visste Cato og Anne Linn at det var viktig å tenke funksjonelt. Før byggingen startet satte de seg ned og tenkte igjennom ting skikkelig, spurte venner og kjente hvordan de hadde løst ulike ting, fra rør og det elektriske til lagringsplass.

– Tenk på hvordan du bruker huset til daglig, sier Anne Linn.

– Vi prøvde å tenke på hvordan vi bruker huset til daglig, og hvilke behov familien vår ville ha.

– Det første tipset jeg vil gi, er å bygge garasjen først, sier Cato.

– Jeg angret litt på at jeg ikke gjorde det da materialer, maling og kjøkkeninnredning begynte å komme før huset stod ferdig. Det er veldig greit å ha et sted og oppbevare slikt, i ly for frost og dårlig vær.

Det store kjøkkenet er et resultat av deres praktiske tenkning.

– Kjøkkenet brukes så mye, at vi visste vi ville ha det stort, og med praktiske løsninger. Jeg ville for eksempel ikke ha skap over benken, for å holde det åpent og lyst.

Kjøkkenet er dominert av en stor kjøkkenøy, som ifølge Anne Linn brukes hele tiden. Under øya er det mye lagringsplass, og i midten har de felt inn en søyle med stikkontakter som kan skjules i bordplaten når den ikke brukes. Nok et eksempel på praktisk og funksjonell innredning.

-Tanken var at når vi står og lager mat, så skal det være enklere å være med barna samtidig, sier hun.

-Nå kan Liam sitte på andre siden av kjøkkenøya å tegne, og Alva kan krabbe rundt på gulvet mens vi får laget mat. I dag er hverdagen så travel at vi må prøve å utnytte hvert øyeblikk, og da er det kjekt med et hus som er tilpasset det behovet. Det er også veldig praktisk med dør ut til terrassen fra kjøkkenet. Nå når vi har hatt noen solrike dager så har vi bare flyttet alt ut og spist alle måltider ute, avslutter hun.

Det er fremdeles strålende sol over Mosterhamn når vi forlater det store huset, praktisk plassert ved havet.

Annonse