Annonse

[heading style=”subheader”]Da Birgitte Hansen og hennes mann Jan bestemte seg for å bygge nytt hus, startet de med blanke ark, og fylte dem med skisser av sitt drømmehus. De tok med tegningene til arkitektene hos Omega for å forsikre seg om at ideene var gjennomførbare, og sammen fikk de endelig tegningene på plass.[/heading]

[nggallery id=9]

– Men vi måtte nok krangle litt på det, sier Birgitte og smiler.

– Arkitekten tegnet blant annet sprosser i vinduene, men det sa jeg fra om at jeg ikke ville ha.

Det store huset er i to plan, der hovedetasjen inneholder en romslig gang og kjøkken og stor stue i en åpen løsning. I tillegg har Birgitte og Jan sitt soverom, et bad og et trimrom litt adskilt. Et gjestebad har de også fått plass til i gangen. Gjennom kjøkkenet og et vaskerom har de adgang til garasjen, slik at de kan gå tørrskodd mellom huset og bilen, om det en gang skulle regne i Etne.

Inne er det uansett eviggrønt, det sørger Birgittes mange planter for. Hele huset er fylt opp av store og små vekster i hver krik og krok, det viser seg blant annet at et kjøkkenavtrekk gir gode vekstvilkår for eføy. Favoritten er likevel en stor bjørkefiken hun fikk til sin 30-årsdag, som har fått noe av en hedersplass mellom salongen og tv-stuen; rett foran de store, toetasjers vinduene. Den store interessen for planter har hun arvet fra sine foreldre, og de grønne beboerene har gode forhold i det lysrike huset.

 

Samlingspunktet

Favorittområdet i huset er kjøkkenet. Den åpne løsningen med kjøkkenøy og stort spisebord har blitt et naturlig samlingspunkt for familien, og via en skyvedør kobles kjøkkenet sammen med uteområdet. – Det har blitt så fint, sier hun.

– Men det gikk egentlig litt fort, jeg hadde ikke tenkt igjennom hvordan jeg ville ha det. Plutselig kom snekrene og spurte hvor kjøkkenet skulle være! Jeg skyndte meg til IKEA, men det var liksom ingen der som virkelig solgte meg et kjøkken. Jeg var innom et par steder, men det var det samme overalt. Mange fine kjøkken og flinke fagfolk, men ingen klarte å overbevise meg om at «dette kjøkkenet er perfekt for deg!» Jeg er nok litt ubesluttsom, jeg må virkelig være overbevist før jeg bestemmer meg for hva jeg vil ha. Vi endte opp med kjøkken fra ALNO, og er veldig, veldig fornøyde, sier hun.

Det eneste minuset hun nevner er at skapene over benken er vanskelige for barna å komme til, men det løste de enkelt ved at de fikk sine egne skap under kjøkkenøya.

Det er spesielt èn ting hun trekker frem ved kjøkkenet.

– Dampovnen! Den er blitt helt uunnværlig. Alt blir bedre i dampovn, og alt går mye lettere. Å koke poteter går som en lek, fisk og grønnsaker smaker fantastisk. Den ville jeg ikke vært foruten, sier hun.

 

Barnas etasje

Andreetasjen er barnas område. Ine, Hannah og Fredrik har hvert sitt rom her oppe, i tillegg til to åpne områder hvor de kan ta seg ut. Her henger husets mest verdifulle kunstbilder; fargerike lerret med fantasirike strøk og avtrykk av barnehender. Stort bad med garderobe har de også fått. To vinduer gir innsyn ned til stuen, noe som skaper en forbindelse med underetasjen, men som kan være litt slitsomt, spesielt i barneselskaper når barna finner ut at det er morsomt å dunke på vinduene…

De to åpne områdene var opprinnelig ett stort, men de bestemte i etterkant at det gjorde seg bedre oppdelt. Det vil si, Birgitte bestemte seg i ettertid.

– Ja, Jan sa fra starten av at det var lurest, men jeg sa nei. Faktisk så er vel nesten alt vi har fikset på i ettertid blitt slik han ville ha det fra starten av. Så et tips til de som skal bygge hus er «hør på mannen din», sier hun og ler.

Andre tips hun nevner er at det er lurt å få noen på jobben med belysning helt fra planleggingsfasen, og får en belysningsplan. Rett belysning gjør hele forskjellen.

 

Det meste av inventaret kommer fra lokale butikker

– Jeg har forsøkt å handle så lokalt jeg kan. Ølen Møbel er et godt eksempel på en lokal, inspirerende butikk. Finnes ikke det jeg er ute etter i Etne, drar jeg til Ølen, finnes det ikke der, drar jeg til Haugesund. Og slik fortsetter det en stund, men ofte må jeg finne det jeg er ute etter på internett. Jeg skal nok finne det jeg vil ha uansett, sier hun og smiler.

Men huset er langt fra det viktigste, det er selvsagt familien som bor inni det som gjelder for Birgitte. Det er dem som gjør at det ikke bare er et hus, men et hjem.

Annonse