Annonse

[heading style=”subheader”]– Det var hysterisk mens det stod på, ler Lill Venke Hustvedt. Hun og mannen Arne stod for alt av arbeid selv, det eneste de hadde håndverkere til var fagarbeid som elektro og rør. Boligen i funkisstil fra 1939 måtte strippes til tømmeret og deretter bygges opp igjen. Det var en enorm jobb, som egentlig ikke skulle la seg gjøre på så kort tid. – Mannen min tok seg fri fra jobb og koordi-nerte håndverkerne, og vi jobbet intenst, forteller Lill Venke.[/heading]

[nggallery id=1]

– Selv om det var slitsomt, trives vi med den type arbeid og har pusset opp mange boliger før, så vi visste hva vi gikk til, legger hun til. Mange som har renovert gamle hus forteller om negative overraskelser underveis. Det opplevde ikke ekteparet Hustvedt. Etter hvert som alt innvendig ble revet, fant de solid håndverk og materialer fra førkrigstiden. – Det er fantastisk å se hvor ordentlig alt ble gjort den gang. Vi fant ingen skjulte problemer, og ble imponert over hvor funksjonelt huset var
i utgangspunktet, sier Lill Venke. Den største endringen ekteparet gjorde var å åpne kjøkkenet og gjøre det større. Ellers er mye av den opprinnelige løsningen beholdt.

Hun og mannen Arne har lang erfaring, både når det gjelder bygging og oppussing av bolig. – Arne har jobbet i forsvaret, og vi har flyttet mye.

Vi kom til Haugesund i 2005, for å bo nærmere slekt og familie. Vi kjøpte først en enebolig Ramsdalen. Så fant vi ut at vi måtte prøve det som alle anbefaler når en er voksen og barna er ute av redet. Vi flyttet til en lettstelt leilighet i Karmsund Brygge. Den var over 130 kvadratmeter, med sjøutsikt og det hele. Utrolig fl ott, men etter en stund innså vi at dette ikke var noe for oss, sier Lill Venke. For selv om leiligheten var stor, var den ikke stor nok til å romme alle tingene ekteparet hadde samlet i årenes løp.

– Vi hadde så mange ting som betydde mye for oss, og syntes det var tøft dersom vi måtte skille seg av med alt sammen. Det var heller ingen varig løsning å ha alt på lager. I tillegg driver jeg med alle mine hobbyer, som krever sin plass, sier Lill Venke. Hun har i mange år laget porselensdukker, i tillegg til at hun syr dåpskjoler og – luer, og lager fl otte skinnfeller. Dermed bar det ut på husjakt i Haugesund på ny. De regnet med at det kom til å bli vanskelig å fi nne noe like sentralt som leiligheten i Karmsund Brygge, som lå bare 15 minutter å gå fra sentrum.

– Men så fant vi dette huset i Rogalandsgata. Det tar 10 minutter å gå til by’n, noe vi benytter oss flittig av, forteller hun. At det i tillegg ligger i rolige omgivelser og har kort vei til turområder er et ekstra pluss. Huset var opprinnelig bygd med to separate leiligheter, som ekteparet slo sammen til en bolig på totalt 170 kvadratmeter over to etasjer. I tillegg har de loft med gjesterom, TV-stue og loftsstue. Rikelig med plass, med andre ord. De har en sønn bosatt i Bardufoss og en datter som bor med familie i England, og det er godt å ha god plass til dem når de kommer hjem på besøk.

Huset er renovert med tanke på at det skal være mulig for ekteparet å bo der også når de blir eldre. Det er bad, to stuer og kjøkken på hovedplan, og den ene stuen kan enkelt gjøres om til et soverom.

– Her var det jo opprinnelig en leilighet, så det er ingenting i veien for å bo på et plan om det skulle være nødvendig, sier Lill Venke. Etter ekspress-oppussingen høsten 2009 har de gått fl ere runder for å få huset akkurat slik som de ønsker. Blant annet har de malt alle tak hvite. Det blir rundt 170 kvadratmeter tak å male totalt.

– En enorm jobb. Vi har gjort det meste for hånd, for det nyttet ikke med rulle når vi skulle inn mellom alle bord og krinkelkroker i taket, forteller Lill Venke. Resultatet av alt oppussingsarbeidet er fantastisk. Huset er lyst og tidløst, med detaljer i blått og lime. Det har blitt et varmt og personlig hjem der veggene er dekket av kunst, som ekteparet har vært samlere av i mange år. Også uteområdet har fått et løft etter at de overtok. De har laget terrasser og plattinger, og snart skal det bygges en carport på en del av området.

– Vi har valgt bort plen og blomsterbed, fordi vi ønsket lettstelte løsninger. Det er godt at luking og plenklipping ikke stadig skal henge over oss, smiler Lill Venke. Nå gjenstår det bare å plante litt i de store blomsterkrukkene, så skal vår og sommer virkelig nytes i det fl otte huset

 

Dukkemaker og designer

Lill Venke har en kreativitet som favner vidt. Opprinnelig er hun grafisk designer, og har jobbet som det i mange år. I fjor tok hun sin lidenskap for interiør på alvor og fullførte Interiørskolen NKI. Hun er også dukkemaker, og lager vakre og forseggjorte porselensdukker. Interessen ble vakt i 1994, da hun deltok på et kurs sammen med en venninne. Hun har egen ovn til å brenne porselen, og støper hodene til dukkene selv. De lages etter modeller fra slutten av 1800-tallet og tidlig 1900-tall. Alt annet på dukkene skal også gjøres som på de antikke dukkene, og Lill Venke syr vakkert undertøy, strikker bitte små strømper og syr skoene til dukkene. Ansiktene males og tilslutt kles de i forseggjorte klær. Ofte blir dukkene pyntet med antikke smykker. De fleste dukkene lager Lill Venke til sin egen samling.
– Skal de selges koster de billigste og enkleste fra 1500 kroner, og de mer forseggjorte fra 5-6000 kroner, sier hun. Det ligger mange timers arbeid og dyre materialer bak hver eneste dukke, så prisen må bli såpass høy.

Lill Venke har deltatt i fl ere konkurranser med dukkene sine, og har vunnet fl ere førstepremier i knivskarp konkurranse med dukkemakere fra inn- og utland. I tillegg designer og syr Lill Venke også dåpskjoler og dåpsluer, og hun lager flotte skinnfeller. Flere av produktene sine selger hun gjennom nettbutikken Epla, under navnet Live design.

– Jeg har alltid et prosjekt på gang, og elsker å skape ting, forteller hun. I det nyoppussede huset har hun fått sitt eget arbeidsrom i 2. etasje. Det er praktisk innredet med god plass til dukker, stoff, knapper og annet utstyr. I tillegg er det satt inn en peisovn for kjølige vinterdager.

– Her fortaper jeg meg i arbeidet, og kan tilbringe mange timer, smiler hun fornøyd. Besøk Live design på www.epla.no for å se Lill Venkes kreative arbeider.

Annonse