Annonse

[heading style=”subheader”]Helt siden hun var liten har Sandra Markhus vært opptatt av farger og fargekombinasjoner. Sansen for farger bruker hun i arbeidet som klesdesigner og dekoratør, og under innredningen av 60-tallshuset i Haugesund.[/heading]

[nggallery id=7]

 

– Jeg elsker farger, og blir inspirert av å sette dem sammen i ulike kombinasjoner. Jeg er glad i å forandre uttrykket her hjemme. Forskjellige fargekombinasjoner kan skape helt ulike stemninger, sier Sandra. Hun er glad i mange ulike farger, men blåtoner og karrigult kommer hun alltid tilbake til.

– Jeg har vært opptatt av fargekombinasjoner så lenge jeg kan huske. Da jeg var liten elsket jeg søndager. Da pleide mamma og spørre om jeg kunne dekke bordet, noe jeg gjorde med stor glede. Jeg husker hvordan jeg matchet servise og tilbehør, og koste meg med de ulike fargesammensetningene, forteller Sandra.

Huset i Salhusveien i Haugesund som hun deler med samboer Helge Stiland og vesle Albert på 2,5 år ble kjøpt for halvannet år siden. Foreløpig har Sandra og Helge prioritert å få ferdig oppholdsrommene.

– Det er fortsatt mye som skal gjøres her, men vi vil pusse opp litt etter litt. Det har ingen hast, vi har det bra som det er og synes det er godt å bo oss inn litt før vi gjør alt ferdig, sier Sandra. I tillegg til å være klesdesigner jobber Sandra som Visual Merchandiser, VM,for Hennes & Mauritz. Det innerbærer ansvar for det visuelle uttrykket i butikken, inkludert vindusutstillinger. Helge er illustratør, og har blant annet har illustrert den lokale boksuksessen ”Dra meg i flettå”. Fargegleden og den estetiske sansen har de felles, og det setter sitt preg på hjemmet. De er også glade i bøker.

– Jeg har i mange år samlet på bøker om blant annet design, og det har blitt ganske mange etter hvert, smiler hun. Supplert med Helges bøker så er det et rikholdig bibliotek de har. For en tid siden ble bøkene flyttet ut av bokhyllen, som i stedet fikk tjene som oppbevaringplass for sko i gangen. Nå har bøkene blitt en del av interiøret, og ligger i dekorative stabler i vinduskarmer, på hyller, bord og skjenk.

– Når de ligger så lett tilgjengelig er det lett å ta frem en bok og finne inspirasjon, sier Sandra. Sammen med loppemarkedfunn, blomster og flotte bilder gir bøkene et spennende særpreg i boligen. Huset har tre stuer, og alle er innredet med en bevisst miks av gammelt og nytt.

– Det skal ikke se ut som en stue fra 60-tallet, men jeg er veldig glad i elementer fra den tiden, sier Sandra. Før den vesle familien flyttet til Haugesund for halvannet år siden bodde de på 42 m2 på St. Hanshaugen i Oslo.

– Det var trangt for en familie på tre, og når vi trengte noe større begynte vi å sammenligne hva vi fikk for pengene i Oslo-området kontra Haugesund. Siden Helge opprinnelig er fra Kvinesdal og jeg fra Tysvær så ønsket vi også å komme nærmere familie og venner, forteller Sandra.

Hun er oppvokst i landlig idyll på Stakkestad ved Førresfjorden, men har en stor forkjærlighet for storbyer. På inspirasjonsveggen hennes, der hun samler bilder, skisser og stoff, henger mange foto fra bymiljø.

– Jeg pleier å si at jeg er en byjente fra landet. Jo større by jo bedre, synes jeg, selv om det kanskje ikke helt stuerent i Norge å si at en foretrekker storby fremfor skog og mark, smiler Sandra. Som småbarnsfamilie trives de likevel i litt roligere omgivelser til hverdags. Huset deres har en fantastisk utsikt mot Karmsundet, og ligger fritt og ganske usjenert til på en liten høyde.

– Vi bor på et byggefelt med naboer tett på samtidig som vi har en utrolig utsikt, og synes dermed vi får det beste av alt, sier Sandra. Med flere kvadratmeter å boltre seg på enn de var vant til fra Oslo var det endelig mulig for Sandra å finne frem skattene hun har samlet på gjennom mange år.

– Jeg hadde mange møbler og interiørgjenstander innkjøpt på loppemarked og andre steder. De stod på lager helt til vi fikk plass nok til dem, sier hun. Nå kommer de til sin rett, og er til stor glede og nytte. For det meste av det Sandra samler på har en funksjon.

– Jeg er ikke så glad i nips, og liker at ting både er dekorative og kan brukes til noe, sier hun. Men plass til alt har hun ikke, så interiøret skifter stadig.

– Jeg liker å skifte ut etter årstid og stemning, og rullerer litt på tingene våre. Så kommer dere tilbake om et halvt år kan det se helt annerledes ut her, smiler Sandra.

Annonse