• Hageveiledning fra fru Hald
  • Hageveiledning fra fru Hald
  • Hageveiledning fra fru Hald

Hageveiledning fra fru Hald

– Del opp hagen i ulike rom og soner og få maksimal utnyttelse av hver krik og krok. Det er det beste rådet hageentusiast og hagebokforfatter Ingeborg Kringeland Hald gir dem som trenger forandring i hagen eller som skal ta fatt på større hageprosjekter. Nå kan også du benytte deg av fru Halds hageråd utover dem du finner i boka hennes. Hun har nemlig startet med hageveiledning.

Hjemme hos fru Hald får gresset gro og det er ingen stramme kanter. Men ugress og snegler vil hun gjerne kvitte seg med. Ikke minst sneglene som rett og slett spiser opp blomstene.
– En shabby hage er langt fra striglet, er frodig og byr på mange ulike vekster, noe jeg liker. Gamle møbler og gjenstander som har levd et langt liv hører også med. Det meste har jeg funnet på brukt- og loppemarkeder. Gamle stoler, krukker, bord og andre bruksgjenstander. I hagen har jeg laget til mange ulike rom og kan bevege meg fra det ene rommet til det andre. Følge solens bevegelse fra morgen til kveld, sier en entusiastisk Ingeborg Hald mens hun viser oss rundt i den vakre hagen på Hauge i Haugesund. Det er 22 år siden de overtok huset og hagen ikke langt fra Haugesund sentrum og kunne begynne å personliggjøre uteområdet på den 800 kvm store tomten.
Vi teller mange rom og er innom grønnsakshagen, ettermiddagsplassen, klatreplante-avdelingen, kveldsplassen, frokostplassen, drivhuset, hagestuen og “tasseplassen”. Sistnevnte har fått navn på grunn av at det var her barnas kanin “Tass” holdt hus.
I den overbygde hagestuen kan hun tilbringe time etter time med å stelle med avleggere og planter hun har dyrket frem selv. Som medlem i det lokale hageselskapet har hun opp igjennom årene hentet mange tips og ideer som ikke alltid trenger koste skjorta.
– Er litt gnien av meg og er opptatt av at blomster og planter ikke trenger koste så mye. Derfor er det topp med planteloppemarked, avleggere og andre måter å dele plantene på en rimelig måte, sier hun.

Starter med hageveiledning
Ingeborg Kringeland Hald forteller at hun har vært glad i hagelivet så lenge hun kan huske. Som barn fikk hun ha sitt eget bed i hagen til foreldrene. Nå har hun startet opp et tilbud om hageveiledning for dem som trenger råd, enten det er i nye eller etablerte hager. Firmaet er oppe og går, og Ingeborg har allerede hatt noen oppdrag.
- Det er ikke alltid det skal så mye til for å komme i gang i hagen. Mange har allerede gjort seg opp en mening hvilken hage de ønsker seg, men trenger veiledning og noen utenfra å drøfte prosjektene med. Jeg kan hjelpe til med å se mulighetene som er i hagen, og også hvilke planter som kan fungere, sier hun.

Ha en plan!
Og det er nettopp dette med at hagen ikke trenger koste så mye, som gjør at hun nå tilbyr enkel hageveiledning. – Jeg tenker at terskelen for å be om hjelp til hagen ikke trenger å være så høy, og det trenger ikke å bli så dyrt, verken selve rådgivningen eller det å få en trivelig hage. Enten du har kjøpt et hus med en etablert hage, eller skal lage hagen fra start kan det være smart å bo seg inn på det nye stedet og se hvordan sol og vind slår inn på tomten. Da ser du fort hvor det kan være lurt å anlegge den lune solkroken eller hvor grønnsakene vil trives best. I dag med mange prosjekterte boligprosjekt og små hager og uteområder, er det lurt å utnytte plassen maksimalt. Du kan få mye koselig til på liten plass også. Men uansett om du har stor hage eller bare en liten uteplass er det smart å lage en plan, print ut et kart over tomten og lek deg litt. Få råd når det gjelder planter enten det er på hagesenteret, i hagelaget, hos noen du kjenner, eller meg, sier hun.

  

Tips for etablering av ny hage:
1. Sjekk om det er noe på tomten du bør ta vare på, enten det er store steiner, trær eller busker.
2. Har tomten bare et tynt lag med jord over sprengstein? Spander et topplag med jord. Det er ikke så mye som vokser i 15 centimeter jord, i hvert fall ikke noe med særlig størrelse. Hvis det ikke er mulig å få tilstrekkelig jord på hele tomten vurder om du kan få gravet grøfter og fordypninger og fylt på jord der du vil ha trær eller busker, kanskje kan du lage opphøyde bed hvis du f eks vil ha roser, som bør ha 60 cm jorddybde.
3. Gjør hagen din mer privat, sett opp hekk, eller gjerde, gjerne i samarbeid med naboen. Riktig innramming kan gjøre hagen din lunere også. Men før du stenger deg inne vurder om det er noe som skal gjøres som du trenger gravemaskin eller lignede til sånn at du kan gjøre det først.
4. Tenk på busker og trær, vintergrønt, som vokser langsomt. Når du får litt høyde på planter i hagen får den også struktur om vinteren.
5. Fortsett med sitteplasser, levegger, gangstier.
6. Så kan du tenke bed om du er interessert i det. Blomster trenger ikke å være mye jobb. Kanskje vil du ha en kjøkkenhage med grønnsaker.
7. Har du bare en bitteliten hageflekk eller en terrasse finnes det løsninger for deg også. Du trenger ikke store plassen og mange busker for å lage en lun soleplass. Mye kan også plantes i krukker, både busker og trær og stauder i tillegg til sommerblomster. Det viktigste å huske på er at krukkene må være store nok, at plantene som skal overvintre bør ha herdighet til sone 4 (her på Haugalandet) og at planter som skal bo helt nede ved sjøen må tåle salt og vind. For planter som settes rett i bakken holder det med herdighetssone 2.