• Fem huskepunkter for nye hyttebyggere

Fem huskepunkter for nye hyttebyggere

Annonsert innhold

I over 30 år har Berge Sag overlevert nøkler til nye hytteeiere, slik at de kan flytte rett inn. Hyttene er tilpasset hver enkelt kundes behov og ønsker, slik at de bokstavelig talt kan føle seg helt hjemme.

Salgs- og markedsutvikler for hytter i Berge Sag, Øyvind Bråtun, har satt opp disse fem punktene som familien bør ha i bakhodet dersom den skal bygge egen hytte:

1 Avklar egen involvering og hva som skal være leveransen

Når familien skal velge hytteleverandør bør dere ta et bevisst valg på hvor involvert dere ønsker å være og hvor mye ansvar og egen involvering dere vil ha i prosessen. Dette valget vil påvirke opplevelsen av byggeprosessen. Prisene på nøkkelferdig hytte er ikke automatisk sammenlignbar med komplett ferdig byggesett hytte.

2 Bruk lokalkjent gravemaskinfirma – og velg blant flere

Prisen dere må betale for å få utført gravearbeidene er i stor grad variabel. Bruk lokal graver som kjenner kommunen, området og gjeldende reguleringsbestemmelser, og hent inn tilbud fra 2 til 3 forskjellige. Utbygger bistår som regel kundene sine med innhenting av tilbud hvis ønskelig.

3 Hva er garantien for at familien får det de har kjøpt?

Når en privatperson bygger hytte eller hus, bygges denne etter Bustadoppføringslova. I følge denne loven skal utbygger stille 10 prosent garanti i byggeperioden og 5 prosent i 5 år etter overtagelse. Dette er kundens sikkerhet for at entreprenøren skal stå ved sine forpliktelser. Husk å sjekke opp dette med din utbygger/entreprenør.

4 Hva kommer i tillegg til avtalt pris?

Selv om dere har fått en fast pris på hytten vil det være variable kostnader som etter Bustadoppføringslova tilfaller kunde/byggherre. Eksempler på dette er byggesaksgebyr, oppmåling av tomt og innmåling av hytte, tilkoblingsavgift for vann, strøm og avløp og gebyr for en eventuell dispensasjonssøknad. Disse kostnadene er det enkelt få oversikt over før du inngår avtale med entreprenør.

5 Hvilke tilleggskostnader tar utbygger kontroll på?

I forbindelse med byggeprosessen vil det være kostnader som det er viktig at dere har kontroll på. Avfallshåndtering, stilas og HMS osv. er eksempler på slike kostnader. Når dere kjøper innflytningsklar/nøkkelferdig hytte hos Berge Sag, tilkommer kun dokumentavgift (2,5% av tomt) og tinglysningsgebyr.

Øyvind Bråtun, salgs- og markedsutvikler

Fakta om Berge Sag

Berge Sag har etablert sin egen produksjon av precut byggesett på hytter og har bygget et profesjonelt miljø for salg/marked, prosjektledelse osv.

Stolthet til yrket og høy arbeidsmoral har blitt en viktig suksessfaktor for Berge Sag og samarbeidet mellom de som jobber med hytter har blitt sterkt gjennom de siste 30 årene. På kontorene på Raglamyr og i Ølensvåg sitter blant annet hytteselgere, arkitekter, tekniske tegnere, sivilingeniører og byggeledere.

Berge Sag har egne XL utsalg og sag. (På Nerheim i Ølen er saga, Xl butikker i Ølensvåg, på Haukeli og i Åmot).