Fant løsninger for den ”umulige skråningen”

Fant løsninger for den ”umulige skråningen”

Tomten er akkurat like stor, men likevel er bruksarealet i hagen til familien Reistad Hornnæss blitt doblet. Komplett Utemiljø fant løsningene som gjorde at familien i sommer kunne ta i bruk et helt nytt uteområde ved huset sitt på Veldetun på Karmøy. 

Tekst: Liv Alsaker Sande
Foto: Liv Alsaker Sande, David Haavik og Komplett Utemiljø AS

hagen-6

hagen-5

Nils Haakon Hornnæss og Janne Reistad var godt fornøyd med boligen de kjøpte i Prestanesveien på Veldetun på Avaldsnes i 2006. Men den bratte skråningen foran boligen, skulle de gjerne vært foruten. Denne delen av hagen ble lite brukt blant annet fordi det var totalt innsyn fra veien, men også fordi det var vanskelig med aktiviteter i en bratt skråning.

– Vi stod vel 10 år på hjørnet ved garasjen, så utover skråningen og lurte på hva vi skulle gjøre. Derfor var det veldig befriende å sette Komplett Utemiljø AS på saken. Vi er veldig fornøyd med løsningen de kom frem til og har vel nærmest fått en ny hage, sier Nils Haakon Hornnæss.

Nå er skråningen borte vekk og den mørke ”rotehaugen” bak garasjen erstattet av en fin vei som gjør at de endelig kan gå rundt bygningen. Løsningen fra Komplett Utemiljø var å sette opp en treterrasse som gikk utover skråningen. Terrassen er avsluttet med buktende linjer inn mot den nye plenen. Innerst inntil sørveggen har Komplett Utemiljø anlagt en treterrasse – en lun krok som holder nordavinden unna. Det nye uteområdet er nærmest vedlikeholdsfritt og kledningen i kebony får gråne naturlig med årene. En positiv bieffekt av oppgraderingen er at interessen for hagearbeid og grønne vekster blant huseierne, har økt betraktelig.

– Det kommer nok av at nå har vi jo fått et helt annet utgangspunkt, noe som inspirerer til videre arbeid og fornyelse, sier Nils Haakon som er veldig fornøyd med jobben Komplett Utemiljø gjorde.

– Dette er et firma som virkelig lever opp til navnet sitt med komplett oppfølging på alle måter i prosessen. Vi stolte på at jobben ble fagmessig utført, lente oss tilbake og bare gledet oss til jobben var ferdig, sier Hornnæss.

 

hagen-2

– Skråninger er ofte et problem for hageeiere, sier Leif Bjarte Krogstad i Komplett Utemiljø AS. Hans beste tips for økt trivsel i hagen er å eliminere problemområder som byr på gjentakende tungvint vedlikehold. Den uoverkommelige skråningen er verstingen av alle verstinger i så måte.

– Vi har i denne hagen eliminert dette ved å forlenge flaten med en ekstra treterrasse utover skråningen. Terrassen ble så kledd ned til terrenget i skråningen slik at man kapsler hele skråningen inne. Slik ble problemet løst og i tillegg har en fått et mye større bruksareal i hagen. Terrassen er avsluttet med buktende linjer inn mot den nye plenen slik at linjene leder deg videre på gangen gjennom hagen. Innerst inntil sørveggen er det anlagt en raus treterrasse hvor det nå er blitt helt lunt pga en ekstra spilevegg i åpningen mellom hus og garasjen. Spilene er montert med litt avstand slik at nordvesten «knuses» på veien forbi, forteller Krogstad og legger til at bonusen av en slik hagefornyelse er både større hageglede, samt at eiendommen rett og slett blir mer verdt.