• Har besøkt 54 land med kameraet sitt
  • Har besøkt 54 land med kameraet sitt
  • Har besøkt 54 land med kameraet sitt

Har besøkt 54 land med kameraet sitt

Steinar Sortland fra Art by Stones photography i Haugesund har besøkt land og steder som enhver annen turist styrer langt unna. Her fotograferer han mennesker som knapt har sett et kamera og som med nysgjerrige blikk stiller opp på portretter. Så langt har det blitt 54 land og hundrevis av portretter.

–  Jeg passer på å bruke kort tid på selve fotojobben. Til raskere jeg tar bildene, til mer ekte blir portrettene. 10% av provisjonen av bildesalget går tilbake til de fattige og trengende jeg tar bilder av, sier han.

Steinar forklarer at han er fascinert av mennesker som representerer det ekte og autentiske. Uten det som Steinar kaller tilgjorthet. Mange av dem med en livsgnist og pågangsmot som ofte er vanskelig å forstå.

– Jeg har besøkt slummen i fattige land både i Afrika, Amerika og Asia.  Sett mye fælt og har flere ganger måttet trekke meg tilbake for rett og slett gråte litt. Jeg har møtt mennesker som lever i ekstreme forhold og har samtidig sett gleden de kan vise. Glimtet i øynene og viljen til overleve. Da blir jeg gang på gang satt ut over hvor sterke mennesker kan være. Dette gir meg også nye perspektiv, takknemlighet og et menneskesyn som gjør at jeg setter utrolig pris på livet jeg har, sier han.

Fra fotostudiet sitt i Salhusveien tar han også tradisjonelle portretter av konfirmanter, brudepar, familier, babyer og småbarn. Fotostudiet fungerer også som et slags atelier og han stiller ut flere av bildene her.

Flere bloggere og andre interiør-entusiaster på Haugalandet har oppdaget portrettene til Steinar Sortland. De har sett verdien av å innrede med bilder som skiller seg ut og som det absolutt ikke finnes mange av. På nettsidene til Art by Stones photography kan en se flere av bildene som ligger ute til salgs og selv bestemme hvilke materialer og størrelser en ønsker dem i.

– Jeg trykker kun tre bilder av hvert portrett. Både av respekt for dem jeg har fotografert, men også for at folk skal slippe å se akkurat samme bilde på veggen hjemme hos venninnen eller kameraten, sier Steinar Sortland som begynte å fotografere for alvor i 20-årene. Siden han jobber mest offshore, har han mulighet til å være mye på reise i friperiodene med kameraet sitt. På reisene bruker Steinar helst kameraet fra Leica, mens han har flere kamera å velge mellom til bryllup og andre fotoopdrag her hjemme. Han er også tilhenger av naturlig lys.

– Jeg er absolutt litt “nerdete” når det kommer til kamera og har en stor utstilling av både nyere og eldre kamera i stuen. Jeg holder også igjen når det kommer til redigering av bilder og har helt bevisst aldri lært meg photoshop, smiler han.

  

For mer informasjon sjekk Art by Stones photography på Facebook og Instagram!